Nyheter

Birgitta Ed: ”Det är ett mirakel att jag träffade Ulf”

Önskar mer samtal om vardagens mirakler på kyrkkaffet

Statsministerns fru berättar i podden ”Sökarna” om sin syn på mirakler och konstaterar att för henne var det något av ett vardagsmirakel att ha fått träffa sin livskamrat redan som 15-åring.

Vad är egentligen ett mirakel? Frågan dyker upp i ett samtal mellan prästen Birgitta Ed och kulturjournalisten Eric Schüldt i podden ”Sökarna” där de vänder och vrider på olika teologiska frågor.

Efter att båda konstaterat att Gud ofta nöjer sig med att vara artigt påträngande, vilket ibland kan kännas frustrerande, jämför de sedan med hur Gud på ett mycket mer konkret sätt visade sig i Bibelns berättelser. Exemplet de tar är från Gamla testamentet och hur Gud uppenbarade sig som en rökpelare.

– Ibland kan jag tro att många av oss rationella samtidsmänniskor, att även om vi såg den där rökpelaren, så skulle vi inte vittna om det, säger Birgitta Ed, nybliven präst i Svenska kyrkan och gift med statsministern Ulf Kristersson (M).

Mer mirakel

Hon konstaterar sedan att i hennes kristna tradition, i Svenska kyrkan, är inte mirakler och uppenbarelser något man fäster större vikt på. Men själv beskriver hon något av en längtan att få uppleva mer av mirakler i vår nutid.

Det handlar dock inte om att Gud ska uppenbara sig i en rökpelare utan Birgitta Ed väljer i stället att prata om livets vardagsmirakel och önskar att det skulle kunna bli ett samtalsämne på kyrkkaffet.

– Det är de gamla texterna vi förhåller oss till, men samtalet om vad Gud gör i vår vardag är inte så levande, det vill jag utforska mer, säger Birgitta Ed.

– Jag vill prata mer om vad Gud gör i vår vardag än om kulturarvet och den vackra kyrkobyggnaden.

Familjen ett mirakel

Sedan får hon frågan vad Gud har gjort för mirakel i hennes eget liv. Birgitta Ed svarar att det finns många, men väljer framför allt att fokusera på sin familj och de människor som Gud sänt i hennes väg.

– Att som femtonåring få träffa en person som jag kan dela allt i mitt liv med, det är ett mirakel, säger hon om hur hon i unga år mötte Ulf Kristersson.

– Och det är ett mirakel att det fortfarande känns så 40 år senare.

Statsminister Ulf Kristersson gratulerar hustrun Birgitta Kristersson Ed, efter att hon prästvigts i Strängnäs domkyrka.

Hon tar också kortfattat upp helandemirakel hon kunnat se i sin närhet, om människor som blivit friska, vilket också beskrivs som mirakel i vardagen.

I podden berättar Birgitta Ed också om hur hon redan i sin barndom tidigt fick en Gudstro och att hon tack vare alla kärleksfulla människor runt omkring sig lätt kunde föreställa sig en kärleksfull Gud.

Men hon berättar också om det mörker som efter mycket lång betänketid drev henne in i prästyrket, ett självmord i släkten, och ”vinddraget” av helvetet här på jorden.

---

Fakta: Sökarna

  • Sökarna är en podd av där kulturjournalisten Eric Schüldt samtalar med inbjudna gäster om andliga frågor.
  • Podden är en del av föreningen Valv.
  • I det senaste avsnittet är det prästen Birgitta Ed som är gäst.

---

Fler artiklar för dig