Nyheter

”En orosanmälan hade inte hjälpt mig även om vuxna kan tänka så”

Flavia Perez föreläser för Socialtjänsten i Botkyrka tillsammans med och Sebastian Stakset om att växa upp i familjer där det finns beroendeproblematik och kriminalitet.

En skola och en socialtjänst som backat upp henne i stället för att ducka för problemen. Det hade Flavia Perez, som reste sig ur en sårig barndom, önskat sitt tioåriga jag. Och det är ett av budskapen hon tar med sig när hon föreläser för socialtjänsten i Botkyrka den 14 april, tillsammans med Sebastian Stakset.

Flavia Perez växte upp i Jordbro i södra Stockholm, i skuggan av kriminalitet och missbruk. Kommande fredag träffar hon och Sebastian Stakset socialtjänsten i Botkyrka.

– De vill ta del av det vi bär med oss: erfarenheterna av hur vi levt och hur vi lever i dag, säger hon till Dagen.

Flavia Perez har skildrat sin väg från mörker till ljus i boken Flavia – i skuggan av kartellen. Det är en väg som också fick ett avgörande inflytande på gruppen Kartellen, där Sebastian Stakset var sångare, berättade hon för Dagen när boken kom.

Redan är det 180 personer anmälda till hennes och Sebastian Staksets föreläsning i Botkyrka, däribland chefer, handläggare och familjebehandlare.

– Jag kommer att tala utifrån ett anhörigperspektiv, utifrån hur det var att växa upp med pappa, bröder och pojkvänner som hade en kriminell, dysfunktionell och beroendeproblematik, och berätta om hur det präglade mig, även om jag själv inte valde att leva så. Jag visste ju inte om något annat, säger Flavia Perez.

Inte minst kommer hon att lyfta vad hon skulle önskat att hennes tioåriga jag hade fått av skolan och socialtjänsten.

– Skolan borde ha backat upp mig mer, sett bakom mina masker och gett mig en plats där jag kunnat prata av mig, utan att vara rädd för att bli orosanmäld och sliten från den enda tryggheten jag visste om, säger Flavia Perez.

– En orosanmälan hade inte hjälpt mig där och då, även om man kanske kan tänka så som vuxen. Det allra bästa hade varit om någon hade klivit in och stöttat min mamma i hennes psykiska ohälsa.

Hade behövt inlärningshjälp

Något annat hon hade behövt var konkret hjälp med inlärning och koncentration.

– Jag hade världens sämsta betyg och trodde att det var för att jag var dum i huvudet.

Att det var själva livssituationen som gjorde att hon inte klarade skoluppgifterna var något som Flavia Perez – som kom att utbilda sig till socialpedagog – förstod först senare. Då insåg hon också hur många i grunden godhjärtade vuxna som svikit genom att se bort.

– Som vuxen 31-åring fick jag en fantastisk bekräftelse när jag fick möta Jesus. Men det finns många människor som har Jesus i sig som kunnat ge mig det tidigare. Hur många stenar hade jag då inte behövt falla på?

I dag är Flavia Perez verksamhetsledare och pastor i Heart Sthlm, tillsammans med sin make Leo. Hon har också jobbat med avhoppare från kriminella gäng.

– Oberoende av hur samhället ser ut kommer vi inte att klara att bryta en negativ trend genom att hela tiden lyfta fram det negativa, och tala om det som inte funkar, säger hon.

– Lösningen är kärlek, inte ”öga för öga, tand för tand” och hårda straff. Det kan låta som en klyscha, men vi måste gå kärlekens väg eftersom det är sanningen. Och det ska vi, som Johannes, ropa om i öknen, och på så sätt bana vägen för Jesus.

Fler artiklar för dig