Nyheter

Carola ber om ursäkt efter omtalad intervju om invandring

Förklarar att hon inte var förberedd på SvD:s frågor om politik och religion

“Vill beklaga att jag sårat flertalet människor”, skriver Carola Häggkvist som på Instagram ger en bakgrund till den intervju hon gjorde med Svenska dagbladet.

Carola Häggkvist var ett av påskens stora samtalsämnen, efter en mycket omtalad intervju med artisten i Svenska dagbladet. Fokus låg på hennes uttalanden om migration och religion, där hon bland tog upp hur viktigt det är att värna svenska traditioner och att man inte kan säga till dem som invandrat hit att de kan leva precis hur de vill.

Genom att koppla samman gängskjutningarna med invandring, samt att fylla på med några kritiska kommentar om islam, så blev det här en intervju som fick enorm uppmärksamhet. Även om många försvarat Carola Häggkvists uttalande och även lyft fram hennes engagemang för människor på flykt finns det andra som nu trycker till med ord som rasist och att hon börjat låta som Jimmie Åkesson.

Nu kommer Carola Häggkvist själv med en förklaring och en ursäkt. Det är på Instagram hon skriver ett längre inlägg där hon ger sitt perspektiv på vad som har hänt.

“Intervjun var menad att samtala om mina 40 år på scen och inte en utstuderad utfrågning om personlig tro, religion, politik och samhällsfrågor”, skriver Carola Häggkvist.

Hon berättar att hon var helt oförberedd på dessa frågor och att hon är “uppriktigt ledsen över att en del av mina ord i artikeln på något sätt sårat människor. Jag beklagar det verkligen.”

Hon tycker också att det är olyckligt att alla nyanser i hennes resonemang inte kom med.

”Helt utelämnad”

På Instagram berättar Carola Häggkvist också om hur hon bävat inför att artikeln skulle publiceras och beskriver en känsla av att vara “helt utelämnad”. När hon fick läsa det som skrevs beskriver hon hur hon “kraschade”.

“Samtidigt vill jag beklaga att jag sårat flertalet människor och grupper som tagit mina ord till sig på ett sätt som skapat avstånd istället för förståelse. För det är jag djupt ledsen. Det var aldrig min mening. Ni som känner mig vet.”

---

Fakta: Carola Häggkvist

  • Carola Häggkvist är en av Sveriges mest kända sångare som i år firar 40 år som artist.
  • Hon slog igenom i Melodifestivalen 1983 med låten “Främling”.
  • Carola Häggkvist har under hela sin karriär varit öppen med sin kristna tro.

---

Fler artiklar för dig