Nyheter

Räddningstjänsten ryckte ut till påsknattsmässa

Ekumeniska kommuniteten fick pausa gudstjänsten

Rökelse utlöste brandlarmet när Ekumeniska kommuniteten firade påsknattsmässa på Vårdnäs stiftsgård.

Ekumeniska kommunitetens påsknattsmässa på Vårdnäs stiftsgård inleddes klockan fyra på morgonen och skulle pågå i två och en halv timme. Men de cirka 70 gudstjänstdeltagarna fick ta en paus när brandlarmet plötsligt gick.

– Vi använder ofta rökelse i våra gudstjänster, men just under påsknattsmässan ingår rökelse i liturgin vid fler tillfällen än vanligt. Nu gick vi precis över gränsen för vad brandlarmet klarar, säger Jonas Eveborn, föreståndare för Ekumeniska kommuniteten, som formellt heter Ekumeniska kommuniteten i Bjärka-Säby.

Räddningstjänsten ryckte ut till Vårdnäs stiftsgård när Ekumeniska kommuniteten firade påsknattsmässa.

När larmet på Vårdnäs stiftsgård väl hade börjat gå var det bara räddningstjänstens räddningsledare som kunde stänga av det. Det innebär att räddningstjänsten blev tvungen att göra en utryckning till stiftsgården tidigt på påskdagsmorgonen.

Framför ursäkt

Ekumeniska kommuniteten har hunnit firat många mässor på Vårdnäs stiftsgård, men just påsknattsmässan, där mer rökelse än vanligt alltså ingår i liturgin, har kommuniteten bara en gång tidigare firat där.

– Vi håller på att hitta rutinen här på Vårdnäs. Nu har vi lärt oss ytterligare en sak, säger Jonas Eveborn.

Bjärka-Säby

Han vill passa på att framföra en ursäkt till de lokala deltidsbrandmännen.

– Det var förstås olyckligt att det blev så här. De hade gärna fått sova en stund till på påskdagens morgon. Nu ska vi fundera på hur vi ska undvika att den här situationen uppstår igen.

Fler artiklar för dig