Nyheter

Fotbollstränaren som tar fajten för damfotboll och kyrkan

Olle Härdne: Kyrkan och fotbollen har många likheter - men kyrkan har ett språk för de eviga frågorna

Ärligt. Generöst. Familjärt. Och värderingsstyrt. Så skulle nog många beskriva kyrkan och församlingslivet. Fotbollstränaren Olle Härdne tycker att omdömet till stor del också stämmer in på svensk damfotboll, där han är tränare på division 1-nivå.
– Kyrkan och fotbollen är på många sätt två helt olika världar. Samtidigt finns mycket som är gemensamt, säger han.

När Dagen når Olle Härdne på avtalad tid har han en helt ledig dag, vilket inte händer särskilt ofta. Den tillbringar han med familjen som i övrigt består av hustrun Ida och barnen Levi, 4 år, och Alva, 1 år. Som många andra småbarnsfamiljer kämpar de med livspusslet – att få jobb, fritid och familjeliv att fungera.

– Den tid vi har tillsammans som familj är i perioder mindre än önskat, erkänner Olle som nog måste ta på sig en del av ansvaret för detta.

För tillfället är Ida mammaledig från sitt arbete som barnmorska och tar ett stort ansvar på hemmaplan. Olles engagemang inom Krik och idrotten tar en hel del tid i anspråk.

Som en av två huvudtränare för Huskvarna FF:s damer, som spelar i division 1, ansvarar han för två till tre träningspass i veckan. Dessutom är han utbildningsansvarig för hela föreningens fysträning, det vill säga allt från pojk- och flicklag till seniorlag på herr- och damsidan.

– Det innebär inte att jag leder all fysträning i klubben, utan det handlar framför allt om att jag utbildar alla tränare i hur de ska planera och strukturera sina träningspass, förklarar Olle som har en anställning på deltid i klubben.

Den senaste veckan har han både hunnit med ett fyra dagar långt träningsläger på Öland och en fortbildningskurs på Riksidrottsförbundets anläggning Bosön på Lidingö.

Olles huvudsysselsättning handlar dock varken om att coacha sitt lag vid de träningsmatcher som föregår seriespelet, eller om att hålla enskilda samtal med besvikna spelare som måste sitta på bänken trots att de tränar hårt vecka ut och vecka in och är värda en chans i startelvan.

Olle Härdne, fotbollstränare.

– Min huvudsakliga sysselsättning är sedan tio år tillbaka är att jobba för Krik, varav de senaste fem åren som kursansvarig på Krik-linjen i Mullsjö. Att utbilda, motivera, coacha och följa när unga kristna tjejer och killar utvecklas i sin tro, sitt idrottsutövande och i sitt ledarskap är fantastiskt. Att se människor växa och kasta sig ut i livet ger mig energi att fortsätta satsa.

Krik-linjen i Mullsjö är en ettårig bibelskola med två inriktningar, dels träning och dels beachvolley. Den drivs på folkhögskolenivå och kombinerar bibel, träning och hälsa. Det vill säga mycket av det som varit en stor del av Olles tillvaro ända sedan han var barn.

– Jag är uppväxt i en troende familj och idrotten har alltid varit min kyrka, förklarar Olle som kanske inte skulle vara där han är i dag utan en kompis som han lärde känna i gymnasiet.

Gudsmöten på Hönö

Kompisen och kompisens familj var kristna och hade ett idrottsintresse, och de tog med honom till Hönökonferensen. För Olle, som under sin uppväxt aldrig var med på kristna läger och som kände sig mer hemma inom idrotten än i kyrkan, blev ett besök på en av kristenhetens största och mest välbesökta konferenser som 18-åring, av avgörande betydelse för det som sedan skulle ske.

– På Hönökonferensen fick jag jättestarka Gudsmöten och innan vi åkte tillbaka till Örebro där jag växte upp, hade jag bestämt mig för att bli kristen, berättar Olle när han sätter ord på det som hände den där sommarveckan då livet tog en lite oväntad vändning.

Ett genuint idrottsintresse hade han redan, och med hjälp av kraften från Gud tog livet ny fart och det dröjde inte länge förrän han åkte till Kongo-Brazzaville som fotbollsvolontär i Svenska missionskyrkans regi. Sedan dess har han kombinerat idrott och kristen tro i en mängd olika arbetsuppgifter.

– Jag gillar verkligen mixen mellan mitt tränaruppdrag och det jag gör inom ramen för Krik. Jag har privilegiet att jobba med det jag älskar och glömmer ofta bort att jag ens jobbar. Idrotten är det roligaste jag vet och tron är det viktigaste jag vet. Att få ge båda delar vidare till andra är fantastiskt.

Olle Härdne, fotbollstränare.

Mot gemensam mål

Den mix, eller kontrast, han pratar om gäller även kyrkan och idrotten. Det finns skillnader men också en hel del likheter, enligt Olle Härdne. Prestation, till exempel, är ett uttryck som har en negativ klang i kyrkan, men som är en självklar del inom idrotten där mycket går ut på att utvecklas och att tävla.

– Det roliga med idrotten, inte minst lagidrotten, är att man tränar och strävar mot ett gemensamt mål. Sedan är det dags för match och det betyder att man snabbt får ett kvitto på hur bra man lyckats. Vid förlust får man en ny chans att förbättra sin prestation, vilket gör det möjligt att pröva nya idéer och utvecklas.

Goda värderingar talas det ibland om som en bristvara i samhället. I kyrkan är goda värderingar en förutsättning för att skapa tro, tillit och en välkomnande atmosfär. Inom idrotten är goda värderingar också nödvändiga. Att ledare drivs av en vilja att se det goda och unika i varje individ är en grundbult för ett sunt ledarskap.

– Många har nog noterat den värme som Jürgen Klopp bemöter sina spelare med och som också ofta märks när han uttalar sig i intervjuer. Klopp är ett exempel på en ledare med en människosyn som innehåller mycket av det som jag tycker att ett värderingsstyrt ledarskap bör innehålla, säger Olle.

Många goda samtal

Några andra uttryck som skulle kunna sammanfatta det ledarskap den världsberömde Liverpool-tränaren, som alltid varit öppen med sin kristna tro, utövar med framgång på fotbollsplanen är öppenhet, ärlighet och en familjär stämning. Uttryck som ofta förknippas med kyrka och församlingsliv.

Olle Härdne, fotbollstränare.

– Inom damfotbollen, som jag arbetat inom de senaste åren, finns redan mycket av goda värderingar. Öppenheten finns ofta där, de goda samtalen och den varma dialogen likaså. Fusket är inte särskilt utbrett och man ser sällan de där riktigt råa kapningarna. Och de flesta damfotbollsspelare respekterar domarens beslut.

– Dessutom tycker jag att en gemensam framåtanda kännetecknar damfotbollen. Mellan tränare finns ofta ett utbyte av erfarenheter som är väldigt generöst, och som gör att det känns som att vi gemensamt arbetar för damfotbollens bästa. Alla vill ge tjejer samma förutsättningar som killarna haft sedan länge. Lite som att vi kämpar för mer än vinst i nästa match. Det finns en sund rivalitet mellan lagen men också goda vänskapsband mellan både spelare och ledare, som genomsyrar miljön.

Om damfotbollen redan har mycket av goda värderingar, vad har då kyrkan att ge damfotbollen?

– Idrotten som helhet erbjuder gemenskap och är mycket betydelsefull när det till exempel gäller att skapa en meningsfull vardag samt hålla ungdomar borta från missbruk eller kriminalitet. Men när krisen kommer har idrotten, inklusive damfotbollen, inte alltid de verktyg som behövs för att få människor att må bättre och prestera på hög nivå.

– När det kommer till existentiella frågor om mål och mening, liv och död, upplever jag att idrotten famlar efter svar. Där är kyrkan oerhört stabil eftersom den erbjuder hopp och svar på de frågor som alla människor ställer sig förr eller senare. Kyrkan har ett språk för de eviga frågorna, och den fungerar som en fallskärm för hela livet. Det är en skatt vi kan bli ännu bättre på att förmedla. Speciellt vi som redan finns i idrotten.

– I kyrkan pratar vi mycket om att vi måste nå ut, vi famlar efter nycklar, men vi är ju redan på plats. Inom idrotten finns mer än tre miljoner människor. Frågorna finns, nyfikenheten likaså. Det gäller bara att våga dela, för du bär på en skatt.

Fotnot: Husqvarna FF:s damer möter Degerfors på bortaplan i seriepremiären i division 1 mellersta på klassiska Stora Valla på annandag påsk.

---

Fakta: Olle Härdne

  • Är 37 år, bor i Habo med hustrun Ida och två barn.
  • Huvudtränare för Husqvarna FF damer i division 1.
  • Kursföreståndare för Krik-linjen i Mullsjö.
  • Tidigare assisterande tränare i Hammarby IF (damallsvenskan och elitettan) och i Sirius (elitettan).
  • Husqvarna FF möter Degerfors IF i seriepremiären den 10 april.

---

Fler artiklar för dig