Nyheter

Oroligt när tre religioner firar storhelg i Jerusalem samtidigt

Dagen på plats i Israel där påsk, pesach och ramadan sammanfaller. Svenska familjen Norén från Uppsala är i Jerusalem för att visa dottern platserna där Jesus vandrade: “Man känner spänningen här.”

Trots det uppflammande våldet är anhängare av tre världsreligioner fast beslutna att fira sina storhelger i Jerusalem. Men raketer, bomber och terror lägger sordin på helgstämningen i den heliga staden.

JERUSALEM. Årets påsk i det heliga landet präglas av spänning på minst fem fronter: Gaza, Libanon, Västbanken, Jerusalem – och sent på fredagskvällen också Tel Aviv där en människa mördades och sju skadades, samtliga turister, i ett terrordåd på strandpromenaden.

Det är den våldsamma inramningen till de pågående helgerna pesach, ramadan och påsk som sammanfaller i tiden i år.

Tre stora folkströmmar rör sig genom de vindlande gränderna i Jerusalems muromgärdade gamla stad på långfredagen. Kristna pilgrimer och turister tågar i processioner längs Via Dolorosa mot Gravkyrkan, den lidandets väg som Jesus enligt traditionen vandrade mot korsfästelsen.

Judar är på väg till Västra muren för bön under pesach, som är en av de tre vallfartshögtiderna då man ska besöka Jerusalem. Muslimer går mot al-Aqsamoskén på Tempelberget/Haram al-Sharif för fredagsbönen under ramadan, veckans viktigaste bön.

”Israel provocerar avsiktligt”

Det är just oroligheter i moskén som har utlöst den senaste våldsvågen. Den israeliska polisen genomförde räder två nätter i rad mot palestinska ungdomar som förskansat sig där – och filmer som visar hur poliserna går fram brutalt väcker indignation bland palestinier och i hela den muslimska världen.

– Israel provocerar och ökar spänningen avsiktligt. Både med poliserna i moskén och med judiska aktivister som försöker offra en get utanför al-Aqsa. Men provokationerna slår tillbaka på Israel, säger Mohammed Jabbar, 25, civilingenjör från Jerusalem.

– Vi ser fram mot ramadan hela året, det ska vara en fridfull månad. Men det blir alltid spänt, i år värre än på länge, säger han när Dagen träffar honom vid Damaskusporten, en av de sju portarna i stadsmuren, på väg till bön i al-Aqsamoskén.

Palestiniern Mohammed Jabbar.

Och det är verkligen årets mest laddade dag i Jerusalem. Kristen långfredag, muslimsk ramadan och judisk pesach – och de tre religionerna bokstavligen krockar med varandra i de trånga gränderna. Hundratusentals människor är i rörelse, allt under intensiv bevakning av tungt beväpnade israeliska säkerhetsstyrkor.

– Allt vi vill är att leva i fred och ha ett bra liv. Ramadan är årets höjdpunkt, en helig månad då vi ber, fastar och firar. Men konflikten drar ned stämningen, säger palestiniern Ramadan Kafish, 60, målare från Hebron som är på väg till moskén med sin fru Aliya, 35.

Palestinierna Ramadan och Aliya Kafish.

”Hela Israel går upp till heliga staden”

Människor från hela världen befinner sig på denna plats som är helig för judar, kristna och muslimer och som på liten yta, mindre än en kvadratkilometer, rymmer så mycket politisk, nationell och religiös spänning.

Vi måste visa araberna som försöker skrämma och döda oss att vi kan vara ett föredöme för världen

—  Yedidiya Teichler

– Helgen är upplyftande, den ger oss styrka hela året. Det är festlig stämning, ett tillfälle att vara tillsammans. Vi och hela Israel går upp till den heliga staden Jerusalem, säger Yedidiya Teichler, 23, som studerar på en religionsakademi.

Israelerna Yedidiya och Avia Teichler med dottern Maayan.

Han har rest med sin fru Avia, 23, lärarstudent, och döttrarna Maayan, 7, och Roni, sex månader, från den israeliska ökenstaden Mitzpe Ramon i söder – för att uppfylla det religiösa budet att besöka Jerusalem under pesach. Vi träffar dem vid Jaffaporten när de är på väg mot Västra muren.

– Säkerhetsläget är oroande. Vi måste visa araberna som försöker skrämma och döda oss att vi kan vara ett föredöme för världen och göra gott. När vi förstår oss själva kommer världen att förstås, säger han.

Kristna vandrar längs Via Dolorosa, en väg som är noggrant utstakad sedan årtusenden. Många bär stora träkors. De passerar 14 stationer som markerar hur Jesus faller, reser sig och får hjälp av människor längs vägen – och når till slut målet, Gravkyrkan, som enligt traditionen reser sig över Golgata, den plats där korsfästelsen ägde rum.

Svensk familj på besök: Poliser överallt

Dagen möter familjen Norén från Uppsala i början av Via Dolorosa. Maria Norén, 48, lärare, och Emanuel Norén, 48, företagare, har båda varit i Israel ett tiotal gånger. Nu gör de en påskresa för att visa landet för yngsta dottern Lova, 10. Hennes äldre syskon har redan varit här.

– Det är massor av poliser överallt. Vi förstår att det är spänt, men känner oss trygga. Som kristen är det väldigt speciellt att komma hit. Vi visar Olivberget, Getsemane, Trädgårdsgraven och alla de viktiga platserna för Lova, säger Maria Norén.

– Det är en jätterolig resa. Spännande att se alla platser vi läst om i Bibeln. Jag delar allt på Snapchat med mina kompisar, säger Lova Norén.

Emanuel, Maria och Lova Norén från Uppsala på resa i Israel.

Jannike och Richard Nardten från Nederländerna säger att de är på plats för att fördjupa sin kristna tro och att det är en speciell känsla att vara i Jerusalem på långfredagen.

– Jag vill känna vibrationer av kristen atmosfär och försöka förstå lite hur Jesus kände det när han gick här längs Via Dolorosa. Han led så mycket för att frälsa oss, säger Jannike, 57, som arbetar med HR.

– Det är mycket militär och polis här i dag. Så var det inte häromdagen när vi var här. Man känner spänningen. Vi blir lite oroliga, men känner oss säkra, säger Richard, 65, lastbilschaufför.

Palestiniern Issam Abdin, 50, säljer krucifix, krubbscener och många andra föremål i olivträ och pärlemo i sin butik nära Gravkyrkan. Men han har inga kunder när vi tittar in. Souvenirhandlare och andra som lever på turism i Heliga landet är hårt prövade efter alla år av krig och konflikt.

Coronan höll på att helt slå ut deras affärer, men de öppnade efter pandemin och kom igen. Nu hotar en ny kris deras levebröd.

– Jag stängde affären två år under pandemin, då kom inga turister alls. Nu har vi haft öppet ett år och hoppades mycket på den här helgen. Men utvecklas den här krisen till ett större krig kan vi glömma turisterna igen, säger han.

De senaste dagarna efter räderna mot al-Aqsamoskén har varit våldsamma. Israel attackerade mål tillhöriga den terrorstämplade palestinska gruppen Hamas i Gaza och i södra Libanon på fredagen. Detta sedan 34 raketer avlossats från Libanon, enligt Israel av Hamas, mot norra Israel.

Samtidigt sköt palestinier tiotals raketer från Gaza mot södra Israel. Och senare på fredagen sköts två israeliska kvinnor ihjäl i en bil på Västbanken, deras mor skadades allvarligt. Den israeliska militären jagar två misstänkta palestinska gärningsmän som flydde från platsen i bil.

På fredagskvällen körde en misstänkt terrorist rakt in i en grupp turister på stranden i Tel Aviv. En italiensk man dödades medan sju människor, italienare och britter, skadades.

---

Fakta – storhelger för tre religioner sammanfaller

Jerusalem präglas i år av att landets tre religioner firar storhelger samtidigt:

  • Den judiska påsken infaller i år i Israel mellan 5 april och 12 april.
  • Kristna firar påsk från palmsöndagen 2 april till annandag påsk 10 april.
  • Den muslimska fastemånaden ramadan börjar 22 mars.

---

Fler artiklar för dig