Nyheter

Söndagsskolläraren Victor Glover styr mot månen

Piloten ber om förböner inför den stundande rymdexpeditionen

Nästa år är det dags. Drygt 50 år efter den senaste månlandningen skickar Nasa upp astronauter förbi månen igen. Piloten är söndagsskollärare.

En söndagsskollärare som åker till månen? Ja, så blir det när den amerikanska rymdmyndigheten Nasa nästa år skickar fyra astronauter till månen. Victor Glover, som i sin egenskap av pilot kommer styra rymdfärjan Artemis II, är medlem i en Church of Christ-församling i Texas – och hjälper ibland till som söndagsskollärare, skriver Christianity Today.

Den tio dagar långa expeditionen ska enligt planerna genomföras i slutet av 2024 och blir den första bemannade månfärden sedan 1972. Det blir dock ingen månlandning då astronauterna ska färdas förbi månen – inte gå på dess yta.

Inför expedition ber Victor Glover om kristnas förböner.

– Be för vår besättning. Be för hårdvaran. Be för teamet över hela världen som stödjer det här. Och det allra svåraste uppdraget är det som våra familjer ska ge sig ut på. Om ni kunde be för våra familjer vore det fantastiskt, säger han till Christianity Today.

Läste Bibeln i rymden

Han berättar också att han hoppas få ta med sig en fysisk bibel till rymdens tyngdlöshet. Skulle det inte gå nöjer han sig emellertid med att ha Bibeln på en läsplatta. Redan 2020 läste Victor Gliver Bibeln i rymden, då han under ett halvår tjänstgjorde på den internationella rymdstationen ISS.

– Min fru frågade mig om jag nervös inför min första rymdpromenad. Jag sa: nej, jag har verkligen gjort allt jag kan för att förbereda mig, inklusive att be och att läsa Bibeln.

Första svarta astronauten till månen

Besättningen på Artemis II presenterades under första veckan i april och består, utöver Victor Glover, av astronauterna Reid Wiseman, Christina Koch och Jeremy Hansen.

Christina Koch blir den första kvinnliga astronauten som åker till månen, och Victor Glover blir den första svarta astronauten som gör det. Glover uppger att han gärna hade sett att någon av de svarta astronauter som före honom varit kvalificerade för en månexpedition hade blivit först. Det faktum att han själv nu blir historisk vill han gärna tona ned.

– Jag vill inte vara splittrande. Jag vill representera det amerikanska folket.

USA:s president Joe Biden talade nyligen med de fyra astronauterna och deras familjer och skrev därefter på Twitter att den förestående månexpeditionen kommer att “inspirera nästa generation”.

---

Fakta: Nasas Artemis-program

(TT)

  • Artemis-programmet är den amerikanska rymdmyndigheten Nasas plan för att åter sätta människor på månen, inför en eventuell resa till Mars.
  • Tolv astronauter, alla män, besökte månen vid sex resor under Apolloprogrammet 1969–1972.
  • Artemis 1 (2022) var en obemannad expedition. Artemis 2 (slutet av 2024) blir bemannad men ska inte landa på månen. Det sker först med Artemis 3 (eventuellt slutet av 2025).

Källa: AFP

---


Fler artiklar för dig