Utrikes

Israel bombar Libanon och Gaza efter attacker där två unga kvinnor dödats

Israeliska stridsflygplan har bombat Libanon och Gaza som svar på raketanfall. Upptrappningen i regionen väcker stor oro. Två kvinnor uppges ha blivit ihjälskjutna i en palestinsk attack på Västbanken.

Under natten till långfredagen skedde stora explosioner på Gazaremsan och fram mot morgonen ljöd höga smällar i södra Libanon. Israels militärmakt meddelar att den har utfört flyganfall mot bägge områden.

Det är svaret efter att fler än 30 raketer avfyrades mot Israel under torsdagen. Israel gör gällande att raketerna kom från någon av de hårdföra palestinska grupperna Hamas eller Islamiska jihad.

Sedan gick larmet i Jordandalen på Västbanken, där en bil blev beskjuten. Två kvinnor i 20-årsåldern dödades av skotten och en kvinna i 40-årsåldern skadades. Från israeliskt håll beskrivs det som en palestinsk attack, där gärningspersonen eller -personerna sköt från ett annat fordon.

Oroligt i Jerusalem

Anfallen över gränsen mellan Israel och Libanon är de mest omfattande sedan 2006, då Israel utkämpade ett månadslångt krig med den Iranstödda och Libanonbaserade milisgruppen Hizbollah.

Skulden för raketanfallen mot Israel läggs på palestinska grupperingar, men experter understryker att dessa lär ha fått Hizbollahs medgivande.

Spänningen har varit stor i den konfliktfyllda regionen under en tid, men den tilltog i onsdags. Då utbröt oroligheter vid al-Aqsa-moskén i Jerusalem när muslimer som insisterade på att få be vid en av islams heligaste platser barrikaderade sig med stenar och fyrverkerier som vapen – varpå israeliska poliser använde tårgas och sköt gummikulor i en nattlig räd där flera hundra palestinier greps.

Läget är extra känsligt då den judiska påsken pesach sammanfaller med den muslimska fastemånaden ramadan. Ytterligare oroligheter har uppstått i det känsliga området i Jerusalem under torsdagen och fredagen.

Fler artiklar för dig