Nyheter

Tidigare Hillsongpastorn får nytt uppdrag

Carl Lentz anlitas som strateg i växande megakyrka.

Carl Lentz har fått sitt första ledningsuppdrag för en församling sedan han tvingades bort som huvudpastor för Hillsong New York för drygt två år sedan. Den fristående megakyrkan Transformation Church i Tulsa har anlitat Lentz att ingå i ledningsstaben för att där bistå den växande församlingen med strategiska råd.

Det var i början av november 2020 som Hillsongrörelsens grundare Brian Houston meddelade att Carl Lentz fått lämna sin pastorstjänst i Hillsong New York, den församling han tio år tidigare grundat. Anledningen var en utomäktenskaplig kärleksaffär. Händelsen låg sedan till grund för en granskande dokumentär som gjordes i samarbete mellan Discovery+ och New York Post samt en av tidningens granskande reportrar. Det blev en serie i tre delar som även synade korruption inom så kallade megakyrkor i stort.

Nu rapporterar Religionnews.com att Tulsaförsamlingen Transformation Church som första kyrka efter skandalen anlitat Carl Lentz och att denne kommer att ingå i församlingens stab. Transformation Church är en megaförsamlingen där de flesta medlemmar är svarta. Församlingen är inte ansluten till något samfund och den leds av pastorn och författaren Michael Todd som också är en populär Youtuber.

”Vi välkomnar Carl Lentz i staben för Transformation Church, för att hjälpa TC med strategi när vi fortsätter framåt i vår stora vision”, säger Tammy McQuarters, en av församlingens pastorer till Religion News Service.

Uppgifter till RNS gör också gällande att familjen Lentz redan flyttat till Tulsa och börjat delta i församlingens gudstjänster.

Tulsa var rätt plats för familjen Lentz att ”fortsätta läka och gå framåt”, uppger samma källa.

”Vi tror på hans återupprättande”

”Efter att Carl i två år befunnit sig i sin egen upptäckts- och helandeprocess har han visat att han är redo att använda sina gudagivna gåvor i den lokala församlingen igen. Vi tror på Carl, hans äktenskap, hans gåvor och hans återupprättande”, säger Tammy McQuarters, enligt Religionnews.com.

Transformation Church grundades 1999 och har sedan dess vuxit kraftigt. Församlingen möts i en kyrka med 4 500 sittplatser och har gjort sig känd för sina generösa bidrag till olika sociala behov i närområdet. Till denna kyrka ansluter nu alltså Carl Lentz i rollen som strateg.

TC-pastorn Tammy McQuarters berättar att de har bett för familjen Lentz, att de ska få bli återupprättade och att de ska få hjälpa andra att också bli det ”genom att använda sina segrar och förluster som resurser för Kristi kropp i stort”.

”Vi tror att detta är en del av hur är för kyrka att vara kyrka”, säger McQuarters.

---

Fakta: Transformation Church

  • Grundades 1999 i Tulsa, Oklahoma, USA.
  • Församlingen leds av pastor Michael Todd som också är författare och profilerat sig med undervisning på Youtube.
  • Transformation Church tillhör inget samfund utan är en fristående evangelisk kyrka.

---

Fler artiklar för dig