Nyheter

Hillsong: Granskning av ekonomin visar inga olagligheter

En oberoende utredning visar att påståenden om oegentligheter bygger på “missuppfattningar av fakta”

Hillsong Australien har inte missbrukat kyrkans medel, så som påståtts av en parlamentsledamot nyligen, enligt en ny rapport. Däremot har de ekonomiska kontrollsystemen brustit i vissa fall.
– Vi misslyckades med att ta fram system som höll jämna steg med vår tillväxt. Som styrelseordförande vill jag uppriktigt be om förlåtelse för det, sa kyrkans styrelseordförande Stephen Crouch.

Den partipolitiskt oberoende ledamoten Andrew Wilkie förde fram en rad anklagelser mot Hillsong i det australiska parlamentet den 9 mars i år, och lade samtidigt fram tio års intern dokumentation från Hillsong Australiens verksamhet, alltifrån banktransaktioner till styrelseprotokoll.

Därmed kunde handlingarna begäras ut av allmänheten. Men genom att gå igenom allt material under två veckor lyckades Hillsong få Andrew Wilkins att gå med på att undanta detaljerad dokumentation som gällde framför allt barn och ungdomar, berättar kyrkans ledning under en informationskväll på fredagen.

– Ironiskt nog har dessa avslöjanden gjort att Hillsong Church blivit den mest transparenta organisationen i landet. Men de har också sårat och förvirrat många, och fått dem att skämmas, och det är vi i styrelsen medvetna om, sa Stephan Crouch, som medgav att församlingens system har haft brister.

– I synnerhet vårt system för användning av kreditkort har inte levt upp till målet, och där kommer vi att göra förändringar.

Stephen Crouch, ordförande i styrelsen för den globala Hillsongrörelsen.

Spelar inte faktiska omständigheter

Bland de nyligen släppta handlingarna, som delvis ingår i en pågående utredning av Hillsong i Australien, fanns uppgifter från kreditkort om resor med förstaklassflyg, inköp av gåvor med mera. I sig har dessa utgifter inte stridit mot lagen, visar den genomlysning som Hillsong låtit göra. ”Sammanfattningen av rapporten visar att det som hävdats speglar en felaktig förståelse av de faktiska omständigheterna, av detaljer i transaktionerna, eller av aktiviteterna generellt”, skriver den juristfirma som beställde rapporten av ett oberoende revisionsföretag.

”Flertalet påstående verkar handla om en oro för huruvida tidigare utgifter skett på ett sätt som motsvarat kontexten i kyrkan. Det är en diskussion som borde ske inom kyrkan”, tillägger juristerna.

I ett nyhetsbrev kommenterar Hillsongs svenska pastor Andreas Nielsen rapporten helt kort.

”En oberoende firma som heter Grant Thornton har delgivit sitt resultat som visar att Hillsong Australien lever upp till en hög standard av ekonomisk integritet,” skriver han.

”Vi fortsätter att justera vår verksamhet och lära oss av detta för att leva och leda på ett sätt som skapar bästa möjliga framtiden.”

Fler artiklar för dig