Nyheter

Färre vill bli munkar - nu hotas trappistölet

Flera kloster i Belgien har svårt att hitta munkar vilket gör att finsmakare av öl börjat oroa sig

Belgiens katolska öltradition står inför ett vägskäl. I och med att färre vill bli munkar kan det bli svårt att fortsätta tillverkningen av klostrens populära trappistöl.

Det är en tradition som går helt på tvärs med den svenska frikyrkliga synen på nykterhet. Men inom Katolska kyrkan har det länge funnits munkar som tillverkat öl, något som sker på flera olika kloster. Trappistölen, som tillverkas av munkar inom trappistorden, har blivit mycket uppskattade av finsmakare och beskrivs som extra smakrikt.

Men nu kommer varningen att trappistölet Westmalle är hotat, en öl som tillverkas i det belgiska klostret med samma namn sedan 1836. Anledningen är att allt färre belgare vill bli munkar, vilket alltså sätter krokben för produktionen.

– Jag måste erkänna att för många kloster är situationen osäker, säger broder Benedikt, abbot i Westmalle kloster, rapporterar The Guardian.

Flera kloster har ett liknande problem och tidigare i år förlorade Achel sin status som trappistöl efter att produktionen gått över från ett kloster till ett kommersiellt bolag.

För med tanke på trappistölens popularitet ligger det runt hörnet att kommersiella intressen gärna tar över de olika varumärkena, vilket går emot den ursprungliga visionen hos munkarna.

En lösning

Men alla är inte övertygade om den belgiska trappistölens snara död. Enligt ölexperten Sofie Vanrafelghem finns det en lösning på problemet, nämligen att välkomna munkar från andra länder.

– Jag tror att trappistmunkarnas gemenskap kan bli mer mångkulturell och skiftande, förutspår hon.

---

Fakta: Trappistöl

  • Trappistöl är en öl som bryggs av munkar från trappistorden.
  • Ölen bryggs utan kommersiellt syfte, främst för att finansiera munklivet i klostret, men även för att bekosta social verksamhet.

---

Fler artiklar för dig