Nyheter

Slutspurt i finländska riksdagsvalet: “Behövs människor som försvarar kristna värderingar”

Päivi Räsänen: “Medierna beskriver mig fortfarande som brottsmisstänkt”

I morgon går Finland till val. Efter 28 år i riksdagen hoppas kristdemokraten Päivi Räsänen att få förnyat förtroende, efter en kampanj som handlat om sjukvården, jordbruket och kristna värderingar.

För drygt ett år sedan friades Päivi Räsänen i tingsrätten från åtal om misstankar om hets mot folkgrupp. Åtalet byggde på en rad uttalanden om homosexualitet.

Men processen är inte över, i och med att domen överklagades, och målet behandlas i hovrätten i augusti.

– Det är svårt säga hur rättegången har påverkat mitt arbete, säger hon till Dagen ett par dagar före söndagens riksdagsval.

– Å ena sidan har jag fått mycket uppmuntran: människor kommer fram till vid kampanjmötena och säger att de ber för mig och stöder mig. Å andra sidan beskrivs jag i medierna som någon som är anklagad för brott, trots att jag friades helt.

Var inrikesminister

Päivi Räsänen var inrikesminister 2011-2015, i det slags breda koalitionsregering som karakteriserat Finland, där både Socialdemokraterna och de svenska Moderaternas systerparti, Samlingspartiet, ingick.

Just nu leder Samlingspartiet i opinionsmätningarna, med Sannfinländarna på andra och Socialdemokraterna – som leder den nuvarande regeringskoalitionen – på tredje plats. Kristdemokraterna ligger under 4 procent. Till den finländska riksdagen finns dock ingen nationell spärr.

Päivi Räsänen (KD) slutspurtar i finländska riksdagsvalet.

– Vi har i dagsläget tre stora partier, och jag antar att det är troligare att Kristdemokraterna kommer med i en högerregering, säger Päivi Räsänen.

Att minska statsskulden, bromsa inflationen och få ned levnadsomkostnaderna för finländarna ligger högt på Kristdemokraternas att göra-lista, förklarar hon.

– De flesta partierna ser dessa problem, även om lösningarna skiljer sig åt. Vi kristdemokrater anser att vi bör ha en ekonomi i balans, vilket vi tror tjänar medborgarna och välfärden bäst.

– Andra viktiga väljarfrågor är klimatet och utbildningen, där Finland dalar nu.

Brist på sjuksköterskor

Som utbildad läkare oroar sig Päivi Räsänen för utvecklingen inom hälsovården, och vill bota bristen på sjuksköterskor genom att höja deras löner.

– En annan kris rör vårt jordbruk, som tillsammans med energiproduktionen är en fråga om nationell säkerhet. Där behöver matproducenterna få upp sin inkomst, om vi ska kunna ha egenproducerad mat på våra tallrikar i framtiden.

Det finns en rad medicinsk-etiska frågor där Kristdemokraterna går mer på tvärs med andra partier, förklarar Päivi Räsänen.

– Kristdemokraterna är det enda parti i riksdagen som är emot dödshjälp, och som i stället vill få till en lagstadgad rätt till palliativ vård och hospice, säger hon.

– Vi var emot den nya könstillhörighetslagen. I den frågan fortsätter processen under nästa riksdag, eftersom det finns partier som anser att också barn under 18 år ska kunna ändra sitt juridiska kön på egen begäran.

Kristna värderingar

Päivi Räsänen menar att den finländska politiken ”behöver människor som försvarar stabila kristna värderingar och som använder sin rätt till religions- och yttrandefrihet”.

Det är ett område där hon själv anser sig ha gått i bräschen.

– Rättegångens alla förhör och utredningar tog visserligen mycket av min tid och energi som riksdagsledamot under en period, men gav mig samtidigt möjlighet att föra ut evangeliet och att försvara religionsfriheten, säger hon.

– Så jag tror allt har legat i Guds händer.

Fler artiklar för dig