Nyheter

Ovanligt många kristna nyheter 1 april

Kyrkkatter, lärjunga-robot och en kyrka som blir tunnelbanestation. Det är några av lördagens kristna nyheter

Svenska evangeliska alliansen “lärjungatränar” en AI-applikation utifrån Lausannedeklarationen. Uppsala domkyrka hoppas att fem fyrfotade medarbetare ska sprida lugn i “kattedralen”. Och tidningen Dagen lockar nya läsare med ett filter som tar bort svordomar i tv-rutan.

Det är som ett led i arbetet att “driva ett evangelikalt perspektiv i den teologiska och samhälleliga debatten” som Svenska evangeliska alliansen, SEA, nu utvecklar “en klassiskt kristen AI”.

“Första steget är avklarat när vi ‘lärjungatränat’ (läs: programmerat) den till att utgå ifrån den apostoliska och nicenska trosbekännelsen. Nästa steg är att ta den igenom Lausannedeklarationen för att AI:n ska landa i en stabil evangelikal teologi”, förklarar SEA:s generalsekreterare Olof Edsinger på organisationens hemsida.

Biträdande generalsekreterare Jacob Rudenstrand tror att AI-systemet kommer att “bli mer radikal än många troende”. Vissa brister har dock redan identifierats.

“I synnerhet inför 1 april har den inte kunnat leverera ett skämt som innehåller anspelning på kristen tro,” beklagar Jacob Rudenstrand, som på sin Facebook-sida avslöjar att han börjar ett nytt jobb efter påsk.

“Efterfrågan på religiös satir är stort och jag kommer nu leda det nya programmet Svenska Evangeliska Nyheter”, skriver han.

Kyrka uppdaterar soundet

Som av en händelse passade flera svenskkyrkliga församlingar på att släppa en del nyheter just på lördagen.

Den som följt debatten om musiken i kyrkan, och om kyrkans dåliga ekonomi, blir kanske inte förvånad över att kyrkan i Nordmaling beslutat sig för att byta ut sin orgel mot modernare instrument.

“För att hänga med i tiden, samt få in en slant, har vi inom personalgruppen diskuterat en försäljning av den gamla trotjänaren från Grönlunds orgelbyggeri,” berättar församlingen på sin Facebook-sida.

– Det blir förstås en grannlaga uppgift att spela vissa traditionella orgelstycken och liturgiska sånger på keyboard eller elgitarr, men man får se det som en utmaning, säger församlingsmusiker Urban Lundström, som i inlägget visar prov på hur det kan komma att låta i framtiden.

Stiftets “fiktive övermusikkonsulent” i Luleå, Avrilo Furberg, är positiv. Han tycker att det är hög tid att Svenska kyrkan går “från psalmsång med orgelackompanjemang till moderna lovsånger med kompgrupp”.

Nya liturgiska kläder

Även Lunds biskop Johan Tyrberg visar att han hänger med i tiden. Han har låtit ta fram en ny serie liturgiska kläder “med tydlig anknytning till stiftet” och dess fotbollslag.

– Vi kickar igång våren med nya speldräkter där ett par av stiftets bästa lag hyllas. Jag passar gärna vidare idén till biskoparna i de andra (lägre) serierna, säger biskopen i ett inlägg på Facebook, där man kan se loggorna för några kända idrottslag pryda biskopskåpans baksida.

Framtiden är på väg också till Nacka församling, som gör om Nacka kyrka till kombinerad kyrka och tunnelbanestation. Invigning sker år 2030, berättar Nacka församling på sin hemsida.

– Vi är väldigt glada över att kunna erbjuda pendlare en stunds andlighet, genom att sitta ner stund i kyrkan här och finna friden och lugnet inom sig, säger kyrkoherde Carl Dahlbäck.

Förslaget kan verka rimligt, utifrån ambitionen att upplåta landets kyrkor till olika verksamheter, som att sätt att spara pengar. Den medlem i Svenska kyrkan som betalar kyrkoavgiften via skattsedeln kan dock bli en aning fundersam över Nacka-initiativet. Det kommer nämligen krävas en giltig SL-biljett för att komma in i kyrkan, även vid till exempel vigsel.

Kyrkkatter i Uppsala

Helt gratis verkar det dock bli att hälsa på de fem katter som till och med 1 april 2024 kommer att fungera som “nya medarbetare” i Uppsala domkyrka, där de ska “hjälpa till att upprätthålla en lugn och fridfull miljö”.

“Välkommen in i kattedralen”, skriver Svenska kyrkan i Uppsala på sin Facebook-sida, där man även kan beskåda några katter.

Inte katter men väl märkligt utformade textilier har smugit sig in i kyrkan i Finland, skriver tidningen Kirkkojakauunki (kyrkan och staden).

Altarduken, som skänkts i gåva från den norska vänförsamlingen Værøyost, är utsmyckat med ett kors som kan leda tankarna till en viss förvarspolitisk allians, och ska av det skälet redan ha kritiserats av den rysk-ortodoxe patriarken Kirill.

– Ja, vi har fått höra att det inte ser ut som en kristen kyrkas kors, kommenterar kyrkostyrelsens biträdande chef, Kari-Tapio Kettunen-Kanala.

– Vi tar inte ställning till konstnärers frihet och det finns ingen officiell kyrklig ståndpunkt i den här frågan,

Även tidningen Dagen släpper en nyhet den första lördagen i april – redaktionen har nämligen testat en prototyp till ett svordomsfilter som kan användas när man ser på tv. Att den som vill testa filtret kommer till ett erbjudande om att läsa tidningen gratis i en vecka, hoppas redaktionen inte ska öka behovet av ett filter ytterligare.

Fler artiklar för dig