Nyheter

Jan Emanuel seglar med missionsbåten Elida

Samtidigt vädjar Elidas besättning om ekonomiskt stöd inför 60-årsjubileumet

Den kände entreprenören och tidigare S-riksdagsledamoten Jan Emanuel har tagit klivet ombord på missionsbåten Elida, en båt som i år firar 60-årsjubileum.

Med budskapet ”Sailing for Jesus” har missionsbåten Elida gjort sig känd i svensk kristenhet, bland annat genom att segla längs kusten och stanna till i olika hamnar för att hålla väckelsemöten.

I dag är det Stefan Abrahamsson som är skeppare på båten och han ser till att hålla verksamheten igång, förutom möten har han också sett att båten används vid konfirmationsläger.

Varje år brukar Elida också lägga till vid Visby under Almedalsveckan. Det är också anledningen till att den kände entreprenören, samhällsdebattören och tidigare S-riksdagsledamoten Jan Emanuel just nu befinner sig på båten.

Blev vänskap

”Vi började ses på Almedalen för ett antal år sedan, han låg med sin båt på utsidan Elida”, skriver Stefan Abrahamsson i ett mejl till Dagen under den pågående resan.

”Bekantskapen har blivit vänskap. Jag bjöd med honom att segla och nu har det blivit av.”

När Dagen når Jan Emanuel via telefon befinner han sig på Elida, men mottagningen är usel och de enda ord som lyckas nå fram om seglatsen är att ”det känns som en seglande kyrka”.

Jan Emanuel har tidigare intervjuats i podden Dagens människa där han berättat om sin kristna tro. Inför resan med Elida har han lagt upp ett kort meddelande på Facebook, att resan bär av till spanska Malaga och att han kommer att vara oanträffbar under någon veckas tid. Sedan har han följt upp det hela med en kort film där han med förtjusning ser på när några späckhuggare simmar omkring i vattnet bredvid båten.

Elida lägger till vid piren i Herzliyas marina.

Ekonomiskt tufft

Elida har i år sitt 60-årsjubileum och planen är att till hösten genomföra en seglats till Israel för att visa sin solidaritet med landet. Resan ska gå under namnet Pilgrim 2023.

Men samtidigt flyter inte allt på som det ska, utan man har startat en insamling på grund av ekonomiska bekymmer. I ett upprop inför 60-årsjubileumet skriver man om att höjda bankräntor och reparationskostnader för skador på båten har blivit ett problem. Även skepparen Stefan Abrahamsson har haft det bekymmersamt på ett personligt plan, där han inför en tidigare seglats lades in på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och fick med hjälp av en elchock starta om hjärtat.

Nu gäller det att hitta en långsiktig lösning, både ekonomisk för att få Elidas verksamhet att gå runt, men också arbetsmässigt så att båtens besättning ska kunna fortsätta med sin livsgärning med hälsan i behåll.

---

Fakta: Elida

  • Elida är en båt, ofta beskriven som missionsbåt, som blivit känd i kristna kretsar för sina väckelsemöten.
  • Båten bedriver sin verksamhet i Sverige, men också i Spanien dit många svenskar söker sig under vintertid.
  • Elida firar i år 60-årsjubileum.

---

Fler artiklar för dig