Nyheter

Fest när två baptistkyrkor går i hop i Sundsvall

Drygt 350 medlemmar arbetar för att nå ut till nya människor

Elimkyrkan och Hagakyrkan i Sundsvall bildar till helgen en gemensam församling. De två baptistförsamlingarna försöker på det sättet rusta sig för att kunna nå fler med den kristna tron.
– Vi vill sprida hopp med Jesus i centrum, säger Elisabeth Ågren, pastor och föreståndare.

Det är två medelstora frikyrkor med runt 175 medlemmar vardera som har bestämt sig för att gå ihop. Sundsvalls baptistförsamling och Haga baptistförsamling. På det sättet hoppas man kunna få en medlemsstruktur som spänner över alla generationer och typer av människor, och kunna samordna resurser för att nå längre i staden.

Möjligheterna att få fram människor till styrelsearbete och att kunna rigga teknik för moderna gudstjänster handlar det exempelvis om. Så att inte all energi går åt där, säger pastorn Elisabeth Ågren, utan att församlingen även har resurser att arbeta offensivt på andra sätt.

Redan i dag finns många kontakter ut mot samhället i de båda kyrkorna. De har haft gemensam personal och gemensamma gudstjänster sedan pandemiperioden samt gemensamt ungdomsarbete i många år. Bland annat anordnas så kallade sinnesrogudstjänster i kontakt med tolvstegsrörelsen en gång i månaden i Elimkyrkans lokaler. De flesta av de 100–200 besökarna är inte medlemmar i församlingen. Språkundervisning för ukrainska flyktingar sker i båda kyrkorna.

Satsning på nästa generation

Alphakurs, evangelisation och barnverksamhet är andra gemensamma satsningar. Efter sommaren utökar den nya församlingen med ytterligare en pastor, inriktad på ungdomar och evangelisation.

Det senaste året har också en ny pionjärförsamling planterats på Alnön utanför Sundsvall, med 15 000 invånare. Det har skett ihop med den lilla Salemförsamlingen på ön, med tiotalet medlemmar, och i samarbete med Equmeniakyrkan som ger resurser till en pionjärpastor.

2 april 2023 återförenas Sundsvalls baptistförsamling, mer känd som Elimkyrkan, och Haga baptistförsamling, Hagakyrkan, i en gemensam församling.

Invigning till helgen

Nu på söndag är det alltså dags för invigningsfest för den nya baptistförsamlingen.

– Det känns otroligt roligt. Jag är väldigt laddad. Vi ska ha dop, barnkör, dans, lovsång, tal, mat, tårta och förbön för ledare i en enda salig blandning, säger Elisabeth Ågren.

Den nya församlingen tänker behålla de två kyrkolokalerna ”under överskådlig tid”; Elimkyrkan i centrum av Sundsvall, som byggdes 1880, och Hagakyrkan, cirka 2,5 kilometer därifrån, som byggdes 1972. Tanken är att kyrkofastigheternas olika styrkor ska användas och komplettera varandra i det gemensamma arbetet.

Olika typer av gudstjänster

– Elimkyrkan är större, och där finns många rum för barnverksamheten i källaren. På söndag möblerar vi om i kyrksalen för att 170 personer ska kunna sitta vid bord. Hagakyrkan har samtidigt en mycket bättre församlingsvåning och kök. Men ingen av dem uppfyller allt för en modern kyrka av i dag.

Elisabeth Ågren, pastor och föreståndare för EFK i Sundsvall


– Vi kommer att ha gudstjänster i båda kyrkorna, men kanske olika typer av gudstjänster och vid olika tider.

– Frågan framåt blir naturligtvis hur vi kan nischa de olika kyrkorna för olika typer av verksamhet, säger Elisabeth Ågren. Ska vi kasta ut bänkarna i en av dem och använda stolar för att kunna möblera på annat sätt i kyrksalen? Eller ska vi i framtiden sälja en av kyrkorna? Det vet vi inget om i dag.

2 april 2023 återförenas Sundsvalls baptistförsamling, mer känd som Elimkyrkan, och Haga baptistförsamling, Hagakyrkan, i en gemensam församling.

Den nya församlingen kommer att vara dubbelansluten till Evangeliska frikyrkan och Equmeniakyrkan, och ha en tydlig baptistisk identitet. Elimkyrkan, eller Sundsvalls baptistförsamling, är redan i dag dubbelansluten, medan Haga baptistförsamling har relaterat till Evangeliska frikyrkan. Men båda har sina rötter i det tidigare Svenska baptistsamfundet, och en gemensam historia i övrigt som ”systerförsamlingar”.

Hagakyrkan i Sundsvall. 2 april 2023 återförenas Sundsvalls baptistförsamling, mer känd som Elimkyrkan, och Haga baptistförsamling, Hagakyrkan, i en gemensam församling.

Strategi att plantera nytt

Elimkyrkans församling grundades redan 1855 och var den första baptistförsamlingen i Norrland. Det var sedan 55 medlemmar därifrån som 1889 bildade Haga baptistförsamling, efter att församlingen fem år tidigare hade byggt ett kapell och startat söndagsskola i stadsdelen. Det var en uttalad strategi att plantera en ny församling.

På söndag återförenas alltså församlingarna igen.

– Vi tror att det blir roligare när många som brinner för samma sak kan jobba ihop – och att vi blir bättre rustade. Vi märker att det finns ett sug efter Jesus i dag, men att människor inte riktigt vet var de ska söka, säger Elisabeth Ågren.

---

Fakta: Två församlingar blir en

  • Sundsvalls baptistförsamling, Elimkyrkan, bildades 1855 och har i dag 177 medlemmar. Ansluten till Evangeliska frikyrkan och Equmeniakyrkan.
  • Haga baptistförsamling grundades 1889, och har i dag 174 medlemmar. Ansluten till Evangeliska frikyrkan.
  • Den nya baptistförsamlingen blir dubbelansluten till de två samfunden, och får drygt 350 medlemmar.

---

Fler artiklar för dig