Nyheter

Tidigare partiledaren ger skarp kritik mot KD-toppar

Kraftfull kritik från KD:s mångåriga partiordförande - läxar upp partikamrater med en historielektion: “Det duger inte att ett partis företrädare, förtroendevalda, skapar dysterhet och skamkänslor.”

KD:s tidigare partiledare Alf Svensson kommenterar nu alla turer kring partiet, med alkohol, droger och polisanmälningar om sexuella övergrepp. Han är inte nöjd och betonar att KD:s viktiga uppgift i politiken är att stå upp för kristna värderingar.

Det är på Facebook som Alf Svensson skriver en längre text, där han inledningsvis tar upp turerna kring de skandalrubriker som omgärdat det parti han vigt sitt liv åt.

“Kristdemokrater har på sistone fyllt spalter och tv-rutor med “nyheter” som varit bedrövliga och mycket påfrestande för många”, skriver Alf Svensson som i över 30 år var partiledare för KD.

Utan att gå in på detaljer eller peka ut vem som gjort vilket fel kommer han ändå med en tung kritik mot sina egna partikamrater.

“Det duger inte att ett partis företrädare, förtroendevalda, skapar dysterhet och skamkänslor.”

Inte döma

Alf Svensson fortsätter med att han vare sig tänker upprepa eller döma, men den som följt mediebevakningen den senaste tiden kan knappast ha missat alla turer kring alkoholindränkta fester, anklagelser om sexuellt ofredande samt förslag på legalisering av narkotika. I fokus har den numera sparkade partisekreteraren Johan Ingerö varit, men även EU-parlamentariker Sara Skyttedal har kritiserats liksom partiledare Ebba Busch.

Kristna värden

Att Alf Svensson inte är nöjd är uppenbart, även om han alltså inte i detalj går in på vad han tycker är bedrövligt. I stället ger han på Facebook en lång bakgrund till Kristdemokraternas historia samt existensberättigande.

Exempelvis när han går in på vad K:et bör stå för i Kristdemokraterna.

“Vår uppgift är att oförtrutet stå upp för kristna etiska värden, för den debatt och den politik som gör sitt yttersta för att respektera människans okränkbara värde och värdighet”, skriver Alf Svensson.

Examinera politiken

Han förklarar sedan att partiet inte kan knytas till någon kyrka, men däremot ett ansvar att bry sig om den svage och stå upp för demokratin och de mänskliga fri- och rättigheterna. Alf Svensson omnämner sedan boken “Kristdemokrati” som kom ut för några år sedan och skriver att det hade varit av värde om bokens innehåll om vad kristdemokrati är hade stämts av mot Kristdemokraternas nuvarande sakpolitik.

“Den examinationen kanske kommer”, funderar Alf Svensson.

Markering mot nationalism

Den tidigare KD-ledaren betonar också i sitt inlägg att kristdemokrati inte är nationalism, att det är en ideologi som inte utgår från höger-vänsterskalan, samt att kristdemokratiska partier i andra länder samarbetar med såväl liberaler som socialdemokrater.

“Jag tror det vore klokt av partierna i Sverige att lossa lite på knutarna”, avrundar han resonemanget.

Dagen har sökt Alf Svensson för en kommentar och han svarar via sms att “de senaste dagarna har det formligen haglat av intervjuönskamål och allsköns frågeställningar”. Han har konsekvent tackat nej, hans text på Facebook får vara allt i nuläget.

---

Fakta: Alf Svensson

  • Alf Svensson, 84 år, var Kristdemokraternas partiledare mellan 1973 till 2004.
  • Det var under hans ledarskap som KD kom in i riksdagen, efter årtionden av hårt arbete.
  • Alf Svensson ersattes av Göran Hägglund, som i sin tur ersattes av nuvarande partiledare Ebba Busch.

---

Fler artiklar för dig