Nyheter

Utrikesminister duckade i frågor om israeliska lagförslaget

Tobias Billström: Israels regering “har inte politiska förhandlingar om en tvåstatslösning för ögonen”

Utrikesminister Tobias Billström (M) vägrade i en riksdagsdebatt att kommentera det kritiserade lagförslag som nu pausats i Israel. Däremot konstaterade han om att utsikterna till fred är mörka under Israels nuvarande regering.

Under en drygt timslång interpellationsdebatt ifrågasattes regeringens politik gentemot Israel och Palestina av sex socialdemokrater, två vänsterpartister och en miljöpartist.

Utgångspunkten var en fråga av Johan Büser (S). Han undrade bland annat om den svenska regeringen, som just nu är ordförande i EU, är berett att ta initiativ till ett uttalande om den israeliska regeringens förslag om rättsväsendet, och till nya fredssamtal.

Men oavsett på hur många olika sätt än frågan ställdes, blev svaret från utrikesministern detsamma:

”I linje med vad EU:s höga representant för utrikes- och säkerhetspolitiska frågor Josep Borrell uttryckte i Europaparlamentet den 15 mars 2023 vill vi inte föregripa resultatet av den debatt som pågår om dessa förslag,” sa Tobias Billström, och tillade att han ”utgår från att rättsstatens principer även i fortsättningen kommer att respekteras i Israel”.

Apartheid och pogromer

Men diskussionen kom än mer att handla om den israeliska bosättarpolitiken och landets behandling av sina palestinska grannar.

Malcolm Momodou Jallow (V) talade om ”apartheidstaten Israel”, och om ”pogromer mot det palestinska folket” i staden Huwara på Västbanken i februari. Då satte hundratals israeliska bosättare eld på palestinska hem och bilar som hämnd för att två bosättare skjutits ihjäl.

Ola Möller (S) menade att regeringen med sitt kraftigt nedskurna stöd till Palestina indirekt bidrar till att palestinska barn dör.

– Palestinska barn dör för att svenska biståndspengar som räddar liv dras in, men man är inte beredd att på något sätt agera ekonomiskt mot Israel, sa han.

Studieresa med Diakonia

Flera riksdagsledamöter refererade till en studieresa i Palestina och Israel tidigare i år, ledd av Diakonia och Act Svenska kyrkan.

”Vi möttes av våld, uppgivenhet, ilska, intolerans, diskriminering och marginalisering. Om vi inte ska kalla det apartheid saknar jag ord för att beskriva den segregation som palestinierna utsätts för,” sa Azra Muranovic (S).

”Staten Israel röker ut palestinierna med systematik och målmedvetenhet genom att skapa enorma sociala, ekonomiska och rättsliga skillnader och skillnader i människovärdet mellan israeler och palestinier”.

Aylin Fazelian (S) berättade att hon under resan träffade en av premiärminister Netanyahus främsta rådgivare, som på en rak fråga sa att säkerhetsstyrkornas våld mot palestinierna inte bara är proportionerligt, utan dessutom ”inte tillräckligt”.

Ingen kompromissvilja

Mot slutet av debatten tillstod Tobias Billström att det just nu inte förefaller att finnas någon beredskap från den israeliska sidan att kompromissa för att uppnå fred med palestinierna.

”Israels nuvarande regeringskoalition har inte politiska förhandlingar om en tvåstatslösning för ögonen,” sa han, och nämnde regeringsprogrammets skrivning om det judiska folkets rätt även till Västbanken.

”Jag beklagar denna inriktning som står i strid med folkrätten och den tvåstatslösning som Sverige och EU tror på.”

Fler artiklar för dig