Nyheter

Klart: Gotland inför hårdare krav på religiösa föreningar

Per Olof Sahlberg: Vi får förlita oss mer på offrade medel

Kritiken gjorde ingen skillnad. Efter en lång debatt antog regionfullmäktige på Gotland nya kulturbidragsregler som kan stoppa ekonomiskt stöd till verksamhet som bedrivs av kyrkor.
– Beklagligt, säger Per Olof Sahlberg, pastor och ordförande i Elimförsamlingen i Katthammarsvik.

De nya reglerna, som börjar gälla den 1 juni i år, innebär att stöd inte ska ges till ”verksamhet som har religiösa eller partipolitiska inslag”. Exakt vad det innebär får framtiden utvisa, men Per Olof Sahlberg är bekymrad. Han konstaterar att politikerna, i och med beslutet, har bestämt att kyrklig verksamhet är ett problem i förhållande till de demokrativillkor som den tidigare socialdemokratiska regeringen föreslog våren 2022.

– Men förslaget drogs ju tillbaka av den nya regeringen i höstas, säger han till Dagen.

Fullmäktige 2022-2026

I debatten lyfte kristdemokraten Johan Asplund fram Örebro kommun. Där beslutade politikerna förra året att göra precis tvärtom. I stället för att begränsa möjligheten för religiösa aktörer att få bidrag slog de fast att kyrkor och samfund ska kunna söka bidrag på samma villkor som andra föreningar. Johan Asplund argumenterade för att Gotland borde gå samma väg.

– Jag yrkar på, för Kristdemokraternas räkning, att texten om konfessionella och politiska verksamheters undantag och hänvisningar därtill helt stryks på alla ställen i regelverket.

Försöker lösa ett problem som inte finns

En annan politiker som också deltog i debatten var Johan Malmros (C). Han beskrev hur många kyrkor på Gotland aktivt arbetar med inkludering och uttryckte kritik mot förslaget.

Fullmäktige 2022-2026

– I praktiken försöker vi lösa ett problem som inte finns.

Centerpartisten ville ändå inte gå så långt som Johan Asplund. Han yrkade i stället på att den omdiskuterade formuleringen skulle ändras så att det framgick att kommunala pengar inte kunde beviljas för ”verksamhet som har religiöst eller partipolitiskt syfte” – alltså syfte i stället för inslag.

Kan bli ännu värre

Som Dagen rapporterade i helgen hade flera kyrkliga företrädare skickat in remissvar med kritik mot förslaget. Per Olof Sahlberg var en av dessa. Måndagens debatt i regionfullmäktige följde han med stort intresse. Men i slutändan blev han besviken – 54 av regionfullmäktiges 71 ledamöter röstade för regionstyrelsens förslag.

Och han konstaterar att situationen troligtvis kommer att bli ännu värre.

Per Olof Sahlberg, pastor och ordförande i Elimförsamlingen i Katthammarsvik på Gotland.

– Det politikerna beslutade om nu var övergripande regler för stöd på kultur- och fritidsområdet. Det beslutet kommer med största sannolikhet att ligga till grund för aktivitetsstödet och om samma formuleringar införs även där kommer det att påverka många kyrkor och föreningar.

För egen del säger han sig ändå vara trygg med att den barnverksamhet som Elimförsamlingen bedriver – där ingen av barnen kommer från familjer som är medlemmar i församlingen – kommer att kunna fortsätta.

– Vi får 4 000–6 000 kronor per år. Vi får förlita oss mer på offrade medel.

Fler artiklar för dig