Nyheter

Biskop: Janne och Bojan borde sätta sig och prata ut

Frågades ut i P1 om storbråket - och visade på vad Bibeln säger om försoning och förlåtelse

Är förlåtelse möjlig mellan expertkommentatorn Bojan Djordjic och förbundskapten Janne Andersson? Den frågan är aktuell. Biskop Sören Dalevi i Karlstad har svaret.

Det var en pressad Janne Andersson som kom till Viasats studio efter segern i EM-kvalet mot Azerbajdzjan med 5–0. Kanske hängde förlusten mot Belgien med 3–0 på Friends arena kvar i huvudet. Och när Bojan Djordjic lite provocerande undrade varför formtoppade Jesper Karlsson bara fick spela några minuter rann temperamentet över för Andersson, som hade förväntat sig lite beröm.

En hetsig ordväxling utbröt mitt i direktsändning utan att varken programledaren Niklas Jihde eller expertkommentatorerna Sebastian Larsson och Fredrik Ljungberg lyckades ingripa. I efterspelet har Janne Andersson beskyllts för att vara rasist, men var det verkligen så han menade?

– Jag uppfattade inte att Janne var rasist över huvud taget i det här inlägget, sa biskop Sören Dalevi när han fick ordet i programmet Talkshow i P1. Biskopen uttryckte förståelse för den press Janne Andersson är utsatt för som ledare för det älskade svenska fotbollslandslaget.

– Jag är själv chef och ledare för ganska många människor. Jag kan förstå Janne. Man är ofta pressad. Man ska ta väldigt många beslut. Han sänker garden totalt, sa biskop Dalevi som alltså inte var beredd att såga förbundskaptenen, vilket många andra har gjort.

Däremot sa biskopen tydligt och klart att han gärna hade sett att programledaren Niklas Jihde, eller någon annan i expertgänget, hade sagt ifrån och lyckats sära de båda hetlevrade kombattanterna. Nu blev det inte så och den fråga många nu ställer, är om förlåtelse är möjlig.

Janne Andersson själv har sagt att han ”mår bedrövligt dåligt” när han ser sitt beteende men ursäktar sig med att ”en förbundskapten är också en människa” och ”jag har också känslor”. Andersson säger också på en presskonferens att han ”ber jättemycket om ursäkt om han (Bojan Djordjic) har tolkat det så”.

Frågan blir då: Är detta verkligen en ursäkt? Biskop Sören Dalevi säger så här om hur han uppfattar ordväxlingen, där Janne Andersson med upprörd stämma ifrågasatte hur representativ Djordjics synpunkt är: ”Vem representerar du?” undrade Andersson ilsket. Ett uttalande som Bojan Djordjic tolkade som ett angrepp på sin serbiska bakgrund.

– När jag hörde intervjun slogs jag av att jag tolkade det Janne sa så som Janne menade att han också ville att det skulle tolkas. Alltså: Han är inte rasist. Han menade: ”Vad representerar du som expert här?”. Och inte någonting annat. ”Och om du då har missförstått det jag sa så är jag jätteledsen för det”, sa Sören Dalevi i P1.

”Det kostar alltid att be om förlåtelse”

Biskopen gav också rådet till de båda hetsporrarna att, så snart som möjligt, när krutdammet lagt sig och känslorna bedarrat, i lugn och ro sätta sig ned över en kopp kaffe och tala ut. Ensamma utan strålkastarljuset från massmedier eller under påverkan av vad som tycks och sägs i sociala medier:

– Det kostar alltid att be om förlåtelse. Sånt här ska inte lösas medialt eller på presskonferenser. Janne ska ta en kaffe med Bojan och så ska dom tala ut och så ska Janne lägga korten på bordet. “Så här kände jag, det här menade jag”, sa Sören Dalevi.

Biskopen tog också chansen att förklara hur han ser på hur förlåtelse är möjlig när programledaren Katherine Zimmerman frågade om vi är bra på att förlåta varandra i Sverige.

– Nej, vi är inte det, anser biskopen och tog prinsparet Harry och Megan i Storbritannien som ett typexempel på hur man inte ska göra för att uppnå försoning och förlåtelse i en konflikt. Att ge ut en bok och uttala sig vitt och brett i en dokumentär läker inga sår, utan förvärrar snarare situationen, tycks biskopen mena.

En bra ursäkt

Sören Dalevi var heller inte svarslös när det gäller vad en bra ursäkt bör innehålla. Han menar att det bästa sättet är att försöka förklara och sätta ord på varför man reagerat som man gjort för att på så sätt få motparten att förstå. Och sedan behöver den personen också göra samma sak:

– Att man faktiskt lägger korten på bordet tror jag är viktigt i en sådan situation, sa biskopen som i inledningen av inslaget presenterades som ”ett proffs på förlåtelse”. Sören Dalevi fick också sista ordet i inslaget när han fick frågan om det finns vägledning ”i de heliga Skrifterna”:

– Definitivt. Allt vad du vill att andra ska göra mot dig, det ska du göra mot dom. Det är väl en bra start? Jag tycker att det är ett bra rättesnöre oavsett om man är kristen eller inte.

Bojan Djordjic har sagt i ett pressmeddelande: ”Jag kan förlåta men inte glömma”.


Fler artiklar för dig