Katolska kyrkan står bakom regnbågsflaggans budskap om alla människors lika värde. Men det är fel när uppfattningen att fysiska kön inte finns ”tvingas på barn”, skriver Nordens katolska biskopar i ett så kallat herdabrev under fastan.
– Som enskilda biskopar har vi nog alla blivit konfronterade med denna fråga, både i själavårdsfrågor och på ett mer principiellt plan, kommenterar Anders Arborelius för Dagen.
Det är första gången som biskoparna i Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island berör frågan om könsdysfori och sexuell identitet i en gemensam skrivelse. De gör det i ett herdabrev i fastan, vars 40-dagarsperiod enligt biskoparna markerar olika skeden i Guds frälsningshistoria.
”Det första ingripandet ägde rum i Noas dagar”, skriver de, och citerar Första Moseboks beskrivning av hur ”regnet strömmade ner över jorden i fyrtio dagar och fyrtio nätter”. För att bekräfta sitt förbund, satte Gud ett tecken i himlen: regnbågen.
”Detta förbundstecken, regnbågen, påstås i vår tid vara symbolen för en rörelse som på en och samma gång är både politisk och kulturell,” konstaterar biskoparna, som tillägger att de ”erkänner allt som är ädelt i denna rörelses aspirationer”.
”I den mån dessa talar om alla människors lika värde och om deras längtan att bli sedda, delar vi dem. Kyrkan fördömer orättfärdig diskriminering av alla slag, även i fråga om kön och läggning,” skriver de.
”Sanning som tvingas på minderåriga”
Däremot vänder sig biskoparna mot att Pride-rörelsen ”för fram en syn på människans natur som tar bort personens förkroppsligade integritet, som om fysiskt kön vore oväsentligt”.
”Och vi protesterar när en sådan uppfattning tvingas på barn, som om den inte vore en djärv hypotes utan en bevisad sanning, som tvingas på minderåriga som en tung börda att bestämma själv, något som de inte är förberedda för”, skriver de.
I stället för att fokusera på det som saknas i våra liv, menar biskoparna att ”vägen till självacceptans går genom engagemang i det som är verkligt”, dit de alltså räknar det biologiska könet.
Förekommer det att katolska ungdomar eller deras föräldrar vänder sig till kyrkan och själasörjarna när de har frågor kring sin könsidentitet, och vilket stöd kan kyrkan ge?
– Det finns säkert ungdomar som vill diskutera denna fråga utifrån vad kyrkan och tron säger, både i allmänhet och utifrån den egna erfarenheten, svarar biskop Anders Arborelius i Stockholms katolska stift.
– Kyrkan vill i sin själavårdande roll betona att Gud älskar oss som den unika person vi är och vill hjälpa varje människa att acceptera sig själv sådan hon är. För många unga behövs det tid att acceptera vem man är och vilket kön man har. Därför är det bäst att inte förhastat kasta sig in i en förändringsprocess som kan var oåterkallelig.
Sexuell läggning
Biskoparna tar även upp frågan om sexuell läggning. De konstaterar att ”Guds avbild i den mänskliga naturen visar sig i komplementariteten mellan manligt och kvinnligt”, även om äktenskapet mellan en man och en kvinna för en del kan verka som ”ett omöjligt val”.
”Djupare sett, kan integrationen vara svår inom oss själva mellan maskulina och feminina kännetecken. Kyrkan erkänner detta. Hon önskar omfatta och trösta alla som erfar svårigheter,” skriver biskoparna.
Bland Tysklands katoliker har frågan om samkönade relationer diskuterats under den fleråriga process som utgick från problemet med sexuella övergrepp inom kyrkan. Nyligen beslutade den så kallade synodala församlingen, där även biskopar ingår, att på sikt öppna för välsignelse av samkönade par, något som Dagen skrivit om.
De nordiska biskoparna har tidigare kritiserat den synodala vägen i Tyskland, vilket bland annat tidskriften Signum berättat. I sitt herdabrev i fastan nämner de heller inget om samkönade partnerskap eller äktenskap. Däremot påpekar de att trogna relationer rent allmän är bättre än motsatsen.
Bättre med trohet
”Tålamod behövs på vägen till helhet och glädje i varje steg framåt,” skriver biskoparna.
”Ett påtagligt språng görs, till exempel, i framsteget från promiskuitet till trohet, oberoende av om den trogna relationen helt motsvarar den objektiva ordningen i den äktenskapliga förening som är sakramentalt välsignad. Varje sökande efter integritet är värd respekt, och förtjänar uppmuntran.”
När det gäller samkönade relationer är dock idealet ett annat, säger biskop Anders Arborelius.
– Kyrkan vill hjälpa alla människor att leva ett liv i enlighet med Guds plan och bud. Det finns alltid en möjlighet att steg för steg närma sig det kristna idealet, förklarar han.
– När det gäller samkönade relationer vill kyrkan hjälpa de troende att leva ett liv i sexuell avhållsamhet. Det är aldrig lätt men med Guds nåd fullt möjligt, även om det kan ta tid att nå fram till detta.
[ Påven utvidgar lagen om sexövergrepp ]
---
Fakta: Nordiska biskopskonferensen
- Nordiska biskopskonferensen är ett samarbetsorgan för de katolska biskoparna i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island. Ordförande är biskop Czeslaw Kozon, biskop i Köpenhamn.
- För närvarande har Nordiska biskopskonferensen tolv medlemmar som representerar de sju katolska stiften i Norden. Sverige representeras av biskop Anders Arborelius, som leder Stockholms katolska stift.
- Biskoparnas herdabrev har ofta en koppling till aktuella ämnen. I ett herdabrev om den helige Josefs år 2021 betonade till exempel biskoparna faderns roll ”för en harmonisk barnuppfostran”, och vikten av att ”inte hamna i patriarkalt beteende eller machoaktiga inställningar”.
---