Nyheter

Protestlista mot grundlagsskyddad aborträtt togs bort

“Det stod bara att den hade inaktiverats på grund av opassande innehåll”

En namninsamling på internet – i protest mot regeringens förslag att aborträtten ska grundlagsskyddas – hade samlat drygt 300 underskrifter. Men då togs den plötsligt bort.
– Jag har inte fått någon motivering, säger initiativtagaren Annette Westöö till Dagen.

Som en del av Tidöavtalet har regeringspartierna och Sverigedemokraterna uttalat en ambition att aborträtten ska grundlagsskyddas. Dagen har på ledarplats kritiserat förslaget och Annette Westöö, som är aktiv i Kristna värdepartiet, är av samma åsikt. Nyligen startade hon en namninsamling på internet med förhoppningen att kunna övertala politikerna att fatta ett annat beslut.

”Vi vädjar till Tidöpartierna att tänka om. Det finns ingen ‘rätt till abort’. En abort innebär dödligt våld mot en oskyldig människa, och ingen lagtext i världen kan förvandla denna handling till något gott och riktigt. Däremot finns det en rätt till liv. Denna rätt respekteras inte i vårt land i dag, där 38 000 barn årligen dödas i moderlivet. Om något ska skrivas in i grundlagen är det således ett rättsskydd för dessa oskyldiga medmänniskor”, skrev hon i uppropet.

Annette Westöö

– Det fanns flera insamlingar för stöd till de här planerna att föra in aborträtten i grundlagen och jag tyckte att det behövs en motröst. Det skulle verkligen vara passande att i stället i grundlagen skydda allas rätt till liv, sa Annette Westöö till Världen idag som först rapporterade om namninsamlingen.

Men på måndagen – då drygt 300 personer hade undertecknat namninsamlingen – stängdes sidan plötsligt ned. Exakt varför vet inte Annette Westöö.

– Det stod bara att den hade inaktiverats på grund av opassande innehåll och att den måste redigeras, säger hon till Dagen.

– Först skrev jag till dem och frågade vad det var som var opassande. Jag ville ha en motivering först innan jag ändrade något, men jag har fortfarande inte fått något svar, fortsätter hon.

Får inte strida mot plattformens värdegrund

Sajten där Annette Westöö skapade namninsamlingen heter Mitt skifte. Den beskrivs som en plattform där personer kan starta och driva kampanjer med namninsamlingar som grund. I användarvillkoren står det bland annat att kampanjer inte får förespråka eller uppmuntra till våld, hot mot person och hets mot folkgrupp. Det står också att kampanjer inte får förespråka eller uppmuntra till ”inslag som strider mot Skiftets värdegrund”.

Exakt vad det innebär framgår inte i användarvillkoren, men på ett annat ställe står det att plattformen är till för människor som vill skapa en bättre värld. ”Av och till kommer vi att inte hålla med varandra om vad som är bättre – det är sunt. Vi tror att världen blir bättre genom att driva progressiva frågor snarare än konservativa. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kampanjer som inte är progressiva”, står det vidare.

Kan inte logga in längre

På onsdagen loggade Annette Westöö ändå in och ändrade några formuleringar och ordval i kampanjen. Men det gjorde inte saken bättre – snarare tvärtom.

– Nu står det att sidan inte kan hittas så den verkar vara helt bortplockad. Och det verkar som att de också har kastat ut mig som användare för nu kan jag inte logga in, säger hon till Dagen.

Annette Westöö berättar att det var första gången som hon skapade en kampanj på Mitt skifte. Helst vill hon skapa en ny namninsamling för att om möjligt påverka politikerna, men hon förklarar samtidigt att hon inte vet vilken plattform hon ska använda.

---

Fakta: Tidöavtalet och aborträtten

  • Tidöavtalet har undertecknats av Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Avtalet beskriver hur partierna ska utarbeta och genomföra vissa politiska reformer. En av punkterna handlar om aborträtten. ”Den pågående grundlagsutredningen om bland annat domstolarnas oberoende ska fullföljas utifrån gällande direktiv. En ny grundlagsutredning ska bl.a. utreda hur aborträtten kan stärkas. Förslag tas fram om hur kvinnans rätt till abort kan ges skydd i regeringsformen”, står det.

---

Fler artiklar för dig