Nyheter

Generationsskifte inom missionen - rekordlåg medelålder på konferens

Andreas Svedman: Det pågår ett generationsskifte

I dagarna två har missionsintresserade pingstvänner från hela landet varit samlade i Eskilstuna. Andreas Svedman, missionsinspiratör inom Pingst FFS, är tacksam över intresset – i synnerhet att så många unga brinner för mission.
– Vi är inne i en generationsväxling, säger han till Dagen.

Årets upplaga av missionskonferensen Sänd hade temat ”Kallade till nationerna”. Namnet hämtades från den antologi som lanserades i samband med Pingst pastor tidigare i år. I boken beskrivs det missionsarbete som pingströrelsen har bedrivit, men fokus ligger framför allt på de kommande tio årens utveckling och satsningar.

På fredagens kvällsmöte talade Pelle Hörnmark. Den tidigare ledaren för Pingst FFS, som numera är föreståndare i Ulriksbergskyrkan i Växjö, har varit utsänd missionär i flera omgångar. I centrum för mötet stod den personliga kallelsen.

– Det är en enorm förvirring i samhället. Både vem man ska vara, vad man ska tycka och det är många människor som ropar efter vägledning och vi har ju vägen, sanningen och livet – Jesus, förklarar Andreas Svedman.

Pelle Hörnmark på missionskonferensen Sänd i Eskilstuna.

– Men det krävs också mod för att dela med sig av budskapet. Och för att få mod behöver vi den helige Ande. Pelle pratade utifrån att vi behöver få tag i den helige Andes kraft för att vi ska kunna få se det vi längtar efter. Det vi tar sikte på är Decade of revival, den satsning som vi lanserade i samband med Pingst pastor. Vi vill se ett årtionde av väckelse, av nya insatser från församlingar, både i Sverige och internationellt, fortsätter han.

Ytterligare en röd tråd som återkom på olika sätt i konferensen var att det lokala och globala inte är motpoler.

– Det hör samman det vi gör lokalt och globalt – det är del av samma uppdrag. Och uppdraget brådskar, därför behöver vi arbeta lokalt och globalt nu. Vi har inte tid att vänta, säger Andreas Svedman.

Två parallella spår

Andreas Svedman berättar vidare att Pelle Hörnmark lyfte fram behovet av att ta steg utifrån den personliga kallelsen, att blåsa liv i nådegåvan som Paulus talar om i Andra Timotheosbrevet. Det var också något som Lena Tellebo, pastor i Filadelfiakyrkan i Stockholm, spann vidare på när hon på lördagen betonade vikten av att församlingar ser, bekräftar och reser upp missionärer.

Lena Tellebo på missionskonferensen Sänd i Eskilstuna.

En nyhet på årets konferens var att det bjöds på två parallella spår. Dels ett mobilisationsspår, dels ett ledarspår. Det första fokuserade på att ge inspiration, vad sker inom pingstmissionen? Unga vuxna fick veta mer om utbildningar och teamresor medan mer rutinerade pingstvänner fick redskap för att engagera flera i sina hemförsamlingar. Dessutom fanns missionärer på plats för att berätta om arbetet.

– På ledarspåret tittade vi på drivkraften för missionsarbetet. Om vår drivkraft historiskt sett var eskatologisk, vilken är då vår drivkraft i dag? Det blev mer det fördjupade teologiska samtalet, säger Andreas Svedman.

Hur mår pingstmissionen i dag?

– Det pågår ett generationsskifte. Vi märkte det i år, vi har aldrig haft en så låg medelålder tidigare. Det ser vi som positivt. Men samtidigt brottas vi med kontinuitet och generationsväxlingar i församlingarnas missionsråd, och även i missionärskåren. Den har varit ålderstigen, men nu börjar nya missionärer sändas ut, svarar Andreas Svedman och nämner två aktuella frågor kopplade till missionsarbete.

– Vad är det som är framtiden? Och vad är det nästa generation kommer att satsa på? Det är ett sökande skulle jag säga.

---

Fakta: Sänd

  • ”Sänd är ett nätverk för individer, kyrkor och organisationer som vill nå människor med hela evangeliet. Vi gör det med fokus på de minst nådda folkgrupperna och befolkningscentra. Det innebär att vi vill möta människors behov på alla livets områden. Vi vill mobilisera nästa generation och även motivera och engagera församlingar och enskilda att vara med i bön samt vara ekonomiskt och praktiskt ansvarstagande i detta heliga uppdrag.”
  • På konferensen i Eskilstuna deltog cirka 150–200 personer.

---

Fler artiklar för dig