Nätverket Sverigebönen inför ett kollektivt ledarskap som bygger på regionala samordnare och ett nationellt arbetsutskott. Samtidigt vill man flytta fokus från nationaldagsbönen, som nätverket är känt för, till regelbundna samlingar året om.
– Det blir lätt så att man ber tillsammans vid ett enda tillfälle på året och sedan inte alls, säger Torbjörn Erling, en av tre personer i arbetsutskottet.
Sverigebönen grundades 2006, och leddes fram till 2012 av Carl-Erik Sahlberg. Den senaste nationelle ledare, Patrik Sandberg, lämnade uppgiften i höstas.
Nu har nätverket landat i hur man vill arbeta framöver: 21 regionala samordnare och sju ansvariga för Sverigebönens ”samhällspelare”, eller nationella böneämnen, ska utgöra en bred ledningsgrupp. Därutöver ska ett arbetsutskott förbereda och leda mötena, och ansvara för kommunikation.
– Att ett kollektiv leder arbetet är kanske lite ovanligt, när vi är så vana vid att ha en förgrundsfigur, säger Torbjörn Erling till Dagen.
– Men det sänder en signal om att det är viktigt att vi är flera som står tillsammans. Det blir en styrka och mindre sårbart.
Positivt gensvar
Torbjörn Erling, som är rektor för en kristen friskola, är dessutom ansvarig för böneämnet utbildning, medan arbetsutskottets två andra ledamöter, Eva Barck och Mikael Lunnergård, är regionala samordnare för Gotlands respektive Kalmar län.
– Den nationella nätverksgruppen möts en gång i månaden för att ta upp och be för det som sker i landet, och för att samråda om hur vi kan stötta varandra i det som sker. Sedan har de regionala samordnarna i sin tur kontakt med de lokala teamen, som består av två, tre personer på varje ort, säger Torbjörn Erling.
Eva Barck säger att nyordningen har tagits emot väl.
– Vi har varit positivt överraskade över gensvaret när vi rekryterat regionala samordnare, säger hon till Dagen.
– Det finns en ökande medvetenhet om vikten av bön och om att det som händer i Guds rike ofta föregås av bön.
Torbjörn Erling håller med.
– Det är ju svåra tider på många sätt och nöden kan ju i sig också vara en drivkraft när det gäller bön. Men vi är kallade att be trons bön, och tron är verksam genom kärlek, säger han.
Minskat fokus på nationaldagsbönen
En förändring som den nya ledningsgruppen valt att göra rör bönen på nationaldagen den 6 juni – en satsning som Sverigebönen gjort sig känd för genom åren.
– Före pandemin hade vi bön för landet på nationaldagen på uppemot 240 orter och visionen är att ha det i landets alla 290 kommuner, säger Torbjörn Erling.
– Men vi känner samtidigt att tonvikten nu bör förskjutas något från att nationaldagen skulle vara det enda viktiga, till att vilja stötta en regelbunden och uthållig bön för landet och orten. Så det kommer att vara vårt huvudfokus, helst med en samling i månaden på varje ort.
Målet är att Sverigebönen fungerar som samordnande resurs på orter där kristna vill be tillsammans, gärna i samverkan med lokala församlingsledare. Så har också skett på flera håll, så som i Alingsås, Helsingborg och på Gotland.
– Naturligtvis kommer nationaldagsbönen att fortsätta att vara en viktig samlingspunkt, säger Torbjörn Erling.
– Men precis som det är med ekumeniska böneveckan, så blir det tyvärr lätt så att man ber tillsammans just då, och inte alls under resten av året. Och vi vill inspirera till gemensam bön året om.
---
Fakta: Sverigebönen
- Nätverket Sverigebönen grundades 2006, och leddes fram till 2012 av prästen Carl-Erik Sahlberg.
- Därefter tog först Torbjörn Erling över som ordförande. Från 2017 och fram till hösten 2022 var Patrik Sandberg nationell ledare och inspiratör.
- Sverigebönen är känt för att arrangera bön för landet på nationaldagen den 6 juni.
- Man ber utifrån sju så kallade samhällspelare: politiker och myndigheter, Guds församling, familjen, medier, utbildning, näringsliv och arbetsplatser, kultur- och idrottsvärlden.
- Framöver ska Sverigebönen ledas av ett nationellt nätverk med samordnare för varje region och samhällspelare, liksom av ett arbetsutskott med tre personer.
---