Nyheter

Premiär för ny bred musikfestival i Örebro i helgen

Andreas Wistrand om Live at Filadelfia: Vi vill skapa en musikupplevelse för alla som gillar livemusik.

På lördagen 25 mars introducerar Filadelfiakyrkan i Örebro en ny musikfestival. Live at Filadelfia har fyra scener och ett brett anslag med alltifrån reggae, pop och visa till rock, singer-songwriters och improvisationsteater. Ett viktigt syfte är att ordna fler speltillfällen.

– Vi vill skapa en musikupplevelse för alla som gillar livemusik. Det här är en chans att ta del av spännande artister. Några kända, andra mindre kända, säger Andreas Wistrand, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Bilda och en av de ansvariga för festivalen.

Dessutom genererar festivalen speltillfällen för artisterna.

– Vi pratar ofta om det svenska musikundret och många artister och producenter har frikyrklig bakgrund, så man kan även prata om frikyrkomusikundret, konstaterar Andreas Wistrand.

Under en lång period från 1970-talet och framåt fanns det många speltillfällen för band inom frikyrkan. På 2000-talet ser det helt annorlunda ut.

– Det här festivalen är ett sätt att uppmuntra etablerade och oetablerade artister, samtidigt som vi skapar en mötesplats och ordnar workshops för musikintresserade. Dessutom får publiken en chans att lyssna på fantastisk musik med många olika artister. Den här festivalen visar en mångfald på den frikyrkliga scenen, försäkrar Andreas Wistrand.

Nellie June, artist, låtskrivare.

En av föreläsarna är Christoffer Wadensten som sedan 2016 gett ut musik under artistnamnet Meadows. På Live at Filadelfia kommer han att berätta om hur det är att ha indiescenen som sin arbetsplats. Meadows blir också den som avslutar lördagens konsertkavalkad. Tim Larsson, musikproducent och låtskrivare, bidrar med sina kunskaper om upphovsrätt och masterrätt och musikern Mats Olsson håller en workshop om effektiv övning och inlärning kan hjälpa en att utvecklas som musiker.

Bland de medverkande artisterna finns också reggaebandet Akosia och soloartisterna Mats Dernánd, Maria Fagré, Nellie June, Duplo, Bengt Johansson, Ingmar Johánsson, Per Alexandersson, Ida Hammarbacken, Magnus Spångberg och Frank Ådahl.

Fler artiklar för dig