Nyheter

Gotland stoppar stöd till samlingar med ”religiösa inslag”

Församlingar oroas över att verksamhet ska upphöra

Region Gotland planerar att skärpa kraven för kulturstöd. Detta har fått frikyrkor på ön att protestera.

En av församlingarna som har protesterat är Suderkyrkans ungdomsförening på södra Gotland. I en skrivelse till kommunen konstaterar församlingen, som tillhör Equmeniakyrkan/Equmenia, att de är beroende av ekonomiska bidrag för att kunna bedriva bland annat scouting, musiklekis och en öppen förskola som just håller på att startas upp.

En annan församling, också den tillhörande Equmeniakyrkan, som oroas över det kommunala förslaget är Vårdklockans kyrka i Visby. Vårdklockans unga har i många år anordnat ett barn- och ungdomsläger och nu är arrangörerna bekymrade över att kopplingen till Vårdklockans kyrka eventuellt kan leda till att bidragen dras in.

”Lägerdeltagarna är till den stora majoriteten inte ‘religiösa’ och detta gäller även merparten av de ideellt arbetande ledarna”, skriver Josef Brandström, lägerchef och styrelseordförande i Vårdklockans unga, i ett brev till kommunen.

”Vi vill inte stänga dörren”

Enligt Gotlands tidningar har förslaget om skärpta krav för kulturstöd sammantaget resulterat i ett 20-tal skrivelser och remissvar från frikyrkor på Gotland.

Och en viss effekt har protesterna redan haft. I det ursprungliga förslaget från kultur- och fritidsförvaltningen stod det nämligen att stöd inte skulle ges till verksamhet som har ”ett religiöst eller partipolitiskt syfte”. Men efter kritiken har formuleringen reviderats och nu står det i förslaget att stöd inte ska ges till verksamhet som har ”religiösa eller partipolitiska inslag”.

Oscar Lindster (S), ledamot i regionstyrelsen samt ordförande i kultur- och fritidsberedningen, säger till Gotlands tidningar att detta innebär att exempelvis religiösa föreningar även fortsättningsvis kan söka ekonomiskt bidrag.

– Scouterna är ett tydligt exempel. Det finns verksamhet som kyrkan anordnar, men det finns också religiöst obunden sådan. Nu öppnar vi för att de kan ansöka om medel för evenemang – som det här framför allt handlar om. Vi vill inte stänga dörren, det skulle vara för hårt.

Beslut på måndag

Han hänvisar till att regionen behöver anpassa sitt regelverk till gällande demokratiregler.

Karin Leoson, ansvarig tjänsteperson för bidragsöversynen, håller med:

– Bakgrunden till bidragsöversynen är att vi har väldigt gamla regler och vi har inte hängt med i utvecklingen. Vi behöver modernisera oss mot nya regler och lagar. Tanken är inte att försvåra för exempelvis scoutverksamhet. Men de får inte ha religiösa inslag. Om det är så i dag så kanske de måste fundera kring om de behöver ändra eller anpassa sin verksamhet, säger hon till Gotlands tidningar.

Nu på måndag, den 27 mars, sammanträder regionfullmäktige. Tanken är att de nya reglerna ska godkännas då.

Fler artiklar för dig