Nyheter

Allt fler vill bli scouter – nu över 80 000 medlemmar

Preliminära siffror visar samtidigt positivt trendbrott för Equmenia

2022 blev ett rekordår för Scouterna. Antalet scouter ökade med 4 047 personer och nu har organisationen 80 563 medlemmar.

Scouterna skriver i ett pressmeddelande att det är nionde året i rad som antalet medlemmar ökar.

– Vi har blivit bättre på att berätta om vad barn och unga faktiskt får göra i Scouterna. Fler förstår att scouting är att uppleva små och stora äventyr som ger pirr i magen, puls i bröstet och vänner för livet. Och friluftstrenden håller i sig. Fler vill komma ut i naturen och då är vi ett självklart val för många föräldrar, säger Anna-Karin Hennig, en av Scouternas generalsekreterare.

Intresset efter scouting märks över hela landet och på många ställen är det kö till scoutkårerna. På andra orter finns många barn, men ingen scoutkår. Därför jobbar Scouterna aktivt med att starta nya scoutkårer – vilket också beskrivs som en av anledningarna till att organisationen har fått fler medlemmar. Under 2022 startades bland annat scoutkårer i småländska Urshult, Vansbro samt Valdemarsvik.

– Vi vill såklart för att fler barn ska få utvecklas, utmanas och hitta mod tillsammans med oss, säger utvecklingskonsulenten Felicia Ödmark i pressmeddelandet.

Arbetar aktivt för att deltagare ska bli medlemmar

En av organisationerna som driver scoutverksamhet är Equmenia, Equmeniakyrkans ungdomsorganisation. Och även här märks en positiv trend. Nyligen berättade Carin Dernulf, som precis har lämnat rollen som generalsekreterare för Equmenia, att antalet medlemmar preliminärt ökade med cirka 1 000 personer under 2022. Under samma period ökade också antalet deltagare preliminärt med 1 800 personer.

Till tidningen Sändaren säger hon att medlemsökningen – vilket i sig beskrivs som ett trendbrott – framför allt beror på att fler föreningar aktivt arbetat för att uppmuntra deltagare att också bli medlemmar.

Fint minne från scoutläger

Carin Dernulf, som inom kort blir församlingsföreståndare i Immanuelskyrkan i Stockholm, delar även med sig av sitt bästa minne från tiden som generalsekreterare för Equmenia.

– Om jag måste välja ett så är det nog det stora scoutlägret Prisma 2019 (Equmenias nationella scoutläger). Det var en sådan glädje att möta scouter och ledare från hela Sverige. Vi hade tagit fram Message (en parafras på Nya testamentet) med Equmeniaprofil och gick omkring med en mjölkvagn och delade ut testamentet och pratade med scouterna. Alla som ville ha ett testamente fick ett exemplar. Intresset var stort och vi fick många fina samtal.

– Jag har också många fina minnen från alla möten med lokala föreningarna i Sverige. Det är där Equmenia är på riktigt.

---

Fakta: Scouterna

  • Antal medlemmar 2022: 80 563 personer.
  • Ökning sedan 2021: 4 047 personer (en ökning på totalt 5,2 procent).
  • Totalt antar scoutkårer: 1 005 stycken.
  • Antal medlemmar under 26 år: 58 480 personer.
  • Antal medlemmar över 26 år: 22 083 personer.

---

Fler artiklar för dig