Nyheter

Kränkande aktioner i kyrkor kan leda till fängelsestraff

Lagförslaget i Litauen kritiseras som alltför hårt

Litauen är på väg att godkänna en lag som skulle kunna ge fängelse för den som ”hånar religiös tro” i en gudstjänstlokal. Men en del parlamentsledamöter anser att förslaget går för långt i sin iver att stävja kränkningar.

Förslaget antogs i en första läsning av 48 parlamentsledamöter, medan 16 röstade emot och 29 avstod från att rösta, skriver LRT, Litauens nationella radio- och tv. Lagen skulle förbjuda handlingar som kan anses ”håna religiös tro” i en kyrka eller annan gudstjänstlokal, och göra det möjligt att döma den skyldiga till samhällstjänst eller som mest två år i fängelse.

Initiativet kommer från Paulius Saudargas, vice talman i parlamentet och medlem av kristdemokratiska Fosterlandsförbundet, som ingår i landets styrande koalition. Han menar att flera händelser på senare tid visat att böter inte är tillräckligt avskräckande: som när gruppen Flying Saucer Gang spelade in en musikvideo i en katolsk kyrka i staden Palanga i höstas, eller när tre skådespelare klädde ut sig till präster och störde en gudstjänst i Šalčininkai 2018.

Många känslor sårades när en litauisk musikgrupp filmade en musikvideo i en kyrka i höstas.

Flera ledamöter i det litauiska parlamentet, seimas, anser dock att förslaget går för långt.

”Hur skiljer oss det här från Ryssland, som fängslade tjejerna i Pussy Riot för att de stört den allmänna ordningen?”, frågade sig ledamoten Morgana Danielė från Frihetspartiet, enligt LRT.

”Jag respekterar kyrkan, men det har lagstiftningsinitiativet för att skydda gudstjänstlokalernas helighet är ett alltför brutalt försök av staten att stoppa huliganism”, säger Edita Rudelienė från Liberala rörelsen i ett uttalande.

Lagförslaget tas upp för debatt igen i seimas den 8 juni.

Fler artiklar för dig