Nyheter

Upprörda känslor när körsångare fick börja betala för att sjunga i kyrkokör

Sångare som inte är medlemmar i kyrkan fick hem inbetalningskort i efterhand utan information • ”Fakturan kom som en blixt från klar himmel” • Kyrkoherden: Det är en principiell fråga som inte primärt har med ekonomin att göra.

Generellt kostar det inget att sjunga i Svenska kyrkans körer. Nu har vissa körsångare i Järfälla församling fått hem inbetalningskort på 1 250 kronor. Skälet? De betalar inte kyrkoavgift till Svenska kyrkan.

Det är kyrkofullmäktige i Järfälla som beslutat att alla som inte är betalande medlemmar i Svenska kyrkan hädanefter ska betala för att sjunga i av församlingens vuxenkörer. Förslaget klubbades igenom i höstas, på initiativ av kyrkoherde Krister Kappel.

– Det är en principiell fråga som inte primärt har med ekonomin att göra, säger han till Dagen.

– Snarare är det en markering av att det inte är rimligt att de som är kyrkotillhöriga ska betala fritidssysselsättningar för dem som inte är tillhöriga. Det är inget märkligt, hela samhället fungerar så i övrigt, det är bara vi som inte vågat sätta ner foten.

Om någon inte skulle ha råd att betala medlemsavgift till Svenska kyrkan, kan man enligt Krister Kappel söka medel ur kyrkans fonder.

– Vi påtalar att det är de här reglerna som gäller, och om vi upptäcker att det är någon som inte betalar avgift till Svenska kyrkan får de ett inbetalningskort. Sen är det inte så att vi kommer att springa till Kronofogden direkt. Det handlar bara om tre, fyra personer.

Kyrkoherde Krister Kappel.

Avgift för kör, yoga och läger

Elisabeth Elmi sitter i kyrkorådet för Posk, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan. Hon bekräftar att man beslutat att ta en terminsavgift på 1250 kronor för korister över 18 år som inte är medlemmar i Svenska kyrkan. Även icke-medlemmar som är med på yoga, läger och resor ska hädanefter betala en terminsavgift, på 500 kronor.

– Vi diskuterade det och det främsta skälet är inte ekonomiskt, men en rättvisefråga. Man ”får” något för medlemskapet, uppger hon för Dagen.

En person som krävdes på betalning är körsångaren Orving Hellebro, som brukar hoppa in i Viksjö motettkör i Järfälla församling. Han berättar för Dagen att han var en av många sångare som utträdde ur Svenska kyrkan efter 2011 när Stockholms domkyrkoförsamling beslöt sig för att efter lägga ner Storkyrkokören.

Nyligen blev han uppringd av Viksjökörens dirigent, som bad om hans personuppgifter.

– Jag trodde att det var för att kören skulle få medel någonstans ifrån och tänkte inte mer på det. Sen kom fakturan som en blixt från klar himmel.

Som icke ordinarie körsångare har Orving Hellebro fått löfte om att han inte ska behöva betala terminsavgiften. Men han tycker att det nya kravet är fel.

– Svenska kyrkan ska vara öppen för alla och envar, och kommer man utifrån och vill sjunga borde man få göra det, säger han.

Vi undrar om man verkligen får göra så här, att ta in personuppgifter och jämföra med ett annat register.

—  Körsångaren Maria.

”Fick ingen information om kostnad”

En medlem i S:t Lukaskören berättar att körledaren bett alla att fylla i en blankett med sina personuppgifter, med förklaringen att de som inte är medlemmar i Svenska kyrkan måste betala för att sjunga i kören framöver.

– Vi var många som inte fyllde i blanketten, oavsett om vi är medlemmar eller inte i kyrkan, säger koristen Maria, som vill vara anonym.

– Dels undrar vi om man verkligen får göra så här, att ta in personuppgifter och jämföra med ett annat register. Och dels vill man ju i förväg veta hur mycket och när avgiften ska betalas. Vi fick ingen sådan information.

Kyrkoherde Krister Kappel säger sig inte ha fått några reaktioner på beslutet, även om han är medvetet om att greppet är ovanligt.

– Jag har pratat med kyrkoherdekollegor som säger att de tänkt på saken men inte vågat fatta beslutet. Vi är många som länge tyckt att den här ordningen är konstig, alltså att vi har en jättefin aktivitet som man går till vecka efter vecka och inte betalar för.

Att även de korister som inte är medlemmar i Svenska kyrkan bidrar till församlingen genom att sjunga i gudstjänster och konserter tycker han inte räcker som argument.

– Då skulle man kunna säga att min dotter ”betalar” sin fotbollsklubb genom att spela i matcher, som ju är vad fritidsintresset går ut på. Vi satsar rätt mycket på körsången, och det får de som är medlemmar i kyrkan betala. Vi betalar ju lön för körledare, noter, en del resor, kåpor och annat.

Borde ta inträde till gudstjänster

Körsångaren Orving Hellebro tycker jämförelsen haltar.

– Eftersom man betalar för att gå på stora matcher borde man i så fall ta inträde till högmässorna och konserterna där vi sjunger, säger han, och tillägger att han uppfattat det som en ambition i församlingen att dra ner på antalet körer.

Maria är också kritisk.

– Om vi som är med i kyrkokören ska betala för vårt frivilliga engagemang i kyrkan borde man väl screena alla dem som vill vara med på gudstjänster eller konserter och ta ut avgift av icke-medlemmarna.

För många församlingar är det en principfråga att inte ta betalt av körsångarna. En av dem är Engelbrekt i Stockholms stift.

Enligt Bengt Eklund, körledare och organist, har man ”aldrig ens tänkt på” att ta ut avgift av icke-medlemmar.

– Skulle någon inte vara medlem så känner vi att de bidrar med så mycket ändå. En körsångare tjänar ju oss massor av timmar per år och är den absolut största kategorin av våra volontärer, förklarar han för Dagen.

Körerna är Svenska kyrkans “i särklass största kontaktyta vid sidan av dopen och begravningarna”.

—  Peter Lundborg, Sveriges kyrkosångsförbund

Var på tapeten 2018

Peter Lundborg är styrelseordförande i Sveriges kyrkosångsförbund. Han känner inte till att frågan om att koppla deltagandet i körerna till medlemskap i Svenska kyrkan skulle ha varit på tapeten sedan 2018. Då skrev Kyrkans tidning om en församling utanför Sundsvall som beslutat att de körmedlemmar som inte tillhörde Svenska kyrkan skulle betala en avgift.

Det är dock inget Peter Lundborg rekommenderar, inte minst mot bakgrund att kyrkomusiken och körerna är Svenska kyrkans ”i särklass största kontaktyta vid sidan av dopen och begravningarna”.

– Ett sådant beslut rimmar verkligen illa med Svenska kyrkans identitet som en öppen folkkyrka och är givetvis mycket olycklig, uppger han för Dagen.

– Därför är det inte bara småaktigt att avgiftsbelägga denna verksamhet för vissa som inte är medlemmar eller bor i församling, utan det är ett rejält självmål där alla blir förlorare.

Fler artiklar för dig