En stor majoritet av Sveriges pingstpastorer vill att Pingst FFS behåller vigselrätten. Men bara så länge det inte kommer något krav på att viga samkönade par.
”Om vi skulle tvingas kompromissa med det vi tror om äktenskapet bör vi avsäga oss den”, uttrycker en pastor.
Dagen har frågat föreståndare i pingstförsamlingar i hela landet hur de ser på vigselrätten som Pingst FFS i dag har. Och resultatet är tydligt: av de 121 som har svarat på frågan anser 100 pastorer (83 procent) att samfundet ska behålla vigselrätten, medan 21 pastorer (17 procent) tycker att samfundet bör avsäga sig rätten.
De som är positiva till vigselrätten pekar bland annat på att den spelar en positiv roll i relation till resten av samhället. ”Vi är en viktig samhällsaktör och bör så förbli”, skriver en föreståndare medan en annan framhåller vikten av att vara frimodiga.
”Om staten stöter bort oss så är det upp till dem men från vårt håll bör vi fortsätta att vara en aktiv del av civilsamhället och sträva efter att tro och kristendom inte enbart blir något för individen utan även gestaltas som en del av vårt lands kollektiva liv.”
Vill inte bli tvingade att viga samkönade par
Bland de som förespråkar en bibehållen vigselrätt är det samtidigt många som höjer ett varningens finger – vigselrätten får inte förenas med krav på vigsel av samkönade par.
Detta är något som har föreslagits flera gånger, exempelvis av dåvarande jämställdhetsministern, Åsa Lindhagen (MP), i somras.
”Vi kan behålla vigselrätten så länge vi inte åläggs oss att ändra vår bibliska äktenskapssyn där äktenskapet är förbehållet för en man och en kvinna”, skriver en föreståndare.
”Om det kommer ett krav på att vi måste viga samkönade så ja. Men annars är det en fantastisk service till medlemmar och en bra kontakt med utomstående”, skriver en annan.
”Så länge staten önskar hjälp med de uppgifterna ska vi ta det ansvaret givet att vi inte tvingas ändra vår äktenskapssyn”, uttrycker en tredje pastor.
---
Fakta: Vigselrätt för pingstpastorer
- Från och med den 1 januari 2012 är det Pingst – fria församlingar i samverkan som ger vigselrätt och vigselbehörighet. Vigselrätt kan endast ges till pastor verksam i en församling som tillhör Trossamfundet Pingst, är medlem i Pingst Pastor och har gått vigselförrättarkurs.
- Närmare 40 trossamfund har beviljats vigselrätt av Kammarkollegiet, dessa får förrätta juridiskt giltiga vigslar som kan registreras hos Skatteverket.
---
[ Debatt: Den som vill viga måste uppfylla demokratikrav ]
Evangeliska frikyrkan går mot strömmen
År 2009 infördes en könsneutral äktenskapsbalk. I anslutning till detta diskuterade många trossamfund om de skulle behålla vigselrätten. De flesta, inklusive Pingst FFS, landade i att fördelarna med en juridisk vigselrätt övervägde nackdelarna. Ett samfund som kom till en annan slutsats var Evangeliska frikyrkan. 2010 beslutade de att avsäga sig den rätten och vid årsskiftet 2011/2012 upphörde EFK-pastorernas vigselrätt att gälla.
Hittills är det inte något annat samfund som har följt efter, men bland de av pingstpastorerna som tycker att pingströrelsen borde göra det noterar flera att den juridiska aspekten av vigseln bör särskiljas från välsignelsen och förbundet inför Gud.
En föreståndare nämner Frankrike där enbart borgerliga vigslar är juridiskt godkända. En annan lyfter specifikt fram Evangeliska frikyrkan och skriver att EFK:s modell skapar bäst förutsättningar när det kommer till den teologiska processen gällande äktenskapssyn.
En föreståndare uttrycker samtidigt en viss oro för följderna om enbart Pingst FFS avsäger sig vigselrätten. Pastorn skriver att samtliga samfund i sådana fall bör göra det. Annars menar pastorn att det finns en risk att Svenska kyrkan inte tillåter att pingstpastorer förrättar vigslar i kyrkor som tillhör Svenska kyrkan.
[ Historiskt beslut: De blir första EFK-kyrka att viga samkönade par ]