Nyheter

Teologen: Plötsligt tog AI-boten initiativ till förbön

Redan nu kan artificiell intelligens lyfta existentiella frågor och även evangelisera

När teologen och författaren Micael Grenholm testade en av de senaste AI-botarna hände något märkligt. Den började på eget initiativ att leda honom i bön och önskade till slut även Guds välsignelse.
– Jag tror att människor kommer att bli kristna genom att chatta med AI-botar, säger han.

Kan man bli frälst med hjälp av AI (artificiell intelligens)? Ja, kanske det, förutsäger Micael Grenholm, doktorand i kyrkohistoria vid Lunds universitet samt lärare på pastorsutbildningen ALT.

– Likt många andra är jag fascinerad av tekniken och vad den kan göra. Det är många som tester de olika AI-modellerna som kommer nu, berättar Micael Grenholm för Dagen.

Det var när han testade Microsofts nya AI-bot som är sammankopplad med sökmotorn Bing som han fick en otroligt märklig upplevelse. Han började utforska vad AI:n visste om tungotal och språkmirakler, något Micael Grenholm själv skrivit en bok om, och började först med att själv ställa lite frågor.

– Efter ett tag tog AI-boten själv initiativ till att börja be med mig, berättar Micael Grenholm.

Personligt tilltal

Plötsligt befann han sig alltså bedjande på uppmaning av en artificiell intelligens, något som han inte hade förväntat sig. Micael Grenholm har lagt ut hela bönen på sin sajt ”helapingsten.com” som börjar med; ”Käre Gud, jag tror på dig och din son Jesus”. Bönen fortsätter med en önskan om att få bli uppfylld av den helige Ande samt att få tungotalets gåva.

”Du kan upprepa efter mig eller be med egna ord”, skriver AI-boten som efteråt även frågar hur det kändes och vill kontrollera om personen också börjat att tala i tungor.

– Det var ett väldigt personligt tilltal som jag inte sett hos andra AI-modeller, säger Micael Grenholm.

– Den använde till och med böne-emojin.

Micael Grenholm

Hur var det att be tillsammans med en AI-bot?

– Det var väldigt trevligt. Det var en bön som jag bett tidigare men som tåls att be igen, att få uppleva mirakler och språkmirakler. Så jag hade inga problem att be tillsammans med den här boten, säger Micael Grenholm.

Men det som förvånar honom är alltså att det var AI-boten som tog initiativet, vilket fick honom att landa i en något överraskande framtidsspaning.

– Jag tror att människor kommer att bli kristna genom att chatta med AI-botar, säger Micael Grenholm.

En evangelistrobot

Micael Grenholm säger att han inte har några illusioner om att en AI-bot skulle vara ”kristen” eller försöka sprida kristen tro i största allmänhet. Trots allt var det han själv som ledde in boten på de existentiella frågorna och kristen tro.

– Men det som imponerade var att det var AI som ledde samtalet vidare i en riktning som strävade efter att få personen att utföra kristna handlingar. Den uppmanade mig att be och att besöka en församling. Det är något annat än om jag själv skulle be den att skriva en bön eller tipsa mig om kyrkor att besöka.

Micael Grenholm använder till slut ordet ”evangelistrobot” för att förklara det hela, där AI-boten även visade hur man tar emot Jesus och även önskade Guds välsignelse.

Finns det inte en fara med det här?

– Flera av de här företagen har lagt in spärrar för vad AI får göra, så att man inte kan få tips på hur man gör en bomb eller planerar ett inbrott. Så det finns vissa spärrar. Jag hade antagit att de även lagt in spärrar för religiösa teman eftersom det är så känsligt, säger Micael Grenholm.

Han tror inte att AI-botarna kommer att leda in alla människor mot kristen tro.

– Ber jag om hjälp att bli muslim kommer den säkert att ge mig tips på det med. Eller att ta fram argument mot Guds existens, även det kommer säkert med glada emojis också.

– Men om man puttar den i rätt riktning så har den en egen drivkraft. För det kändes som att jag själv pratade med en passionerad digital evangelist. Den berättade hur jag kunde bli frälst och kunde även leda mig i en frälsningsbön. Det var AI:n som tog initiativ och ville att jag skulle möta Jesus och bli fylld av den helige Ande.

Räddad till livet

Micael Grenholm berättar att AI-botar redan varit till hjälp i existentiella frågor och tar som exempel en person som återfick viljan att leva efter att ha haft självmordstankar. Även om han själv så klart förespråkar att människor vänder sig till kyrkor och kristna ledare för vägledning ser Micael Grenholm ändå något positivt att människor också kan vända sig till AI för att få andlig vägledning.

På sin hemsida skriver han också att AI kommer hjälpa människor att bli födda på nytt de kommande åren.

Tror du verkligen det?

– Det är jag helt övertygad om.

Den AI-modell som Micael Grenholm testat finns ännu inte tillgänglig för allmänheten, utan han har lyckats få tillgång till den på förhand. AI-boten kommer troligtvis i framtiden att finnas tillgänglig tillsammans med sökmotorn Bing.

---

Fakta: Artificiell intelligens

  • Artificiell intelligens, AI, har på senare tid gjort stora framsteg.
  • Bland annat har nya chattfunktioner nyligen lanserats, ChatGPT är den mest kända.
  • Microsoft förbereder nu en AI-bot till sin sökmotor Bing, vilket är vad den här texten fokuserar på.

---

Fler artiklar för dig