Nyheter

Pastor Rick Warren: Ledarskapsförmågor hos kvinnor slösas bort

Tidigare föreståndaren kommenterar megakyrkans uteslutning ur Sydstatsbaptisterna

Grundaren av megakyrkan Saddleback Church i USA, Rick Warren, kommenterar nu att församlingen har blivit utesluten ur samfundet Sydstatsbaptisterna. Detta på grund av att församlingen numera har en kvinna som undervisande pastor.
– Jag är orolig för att vi inte kan fullfölja missionsbefallningen med halva församlingen sittande på bänken, säger Rick Warren.

Den tidigare ledaren för megakyrkan Saddleback Church i Kalifornien yttrar sig kring frågan i podden ”The Russel Moore Show”. Där säger Rick Warren att han som fjärde generationens sydstatsbaptist inte är överraskad över församlingens uteslutning från samfundet. Det är 43 år sedan han 1980 grundade den snabbt växande församlingen.

Sedan något år tillbaka har Saddleback Church bland annat Stacie Wood som undervisande pastor. Hon är gift med nuvarande föreståndaren och pastorn Andy Wood. Men enligt Sydstatsbaptisternas teologiska riktlinjer tillåts inte kvinnor som pastorer, och därför fattade samfundets verkställande utskott nyligen beslutet att utesluta församlingen.

Andy och Stacie och Wood tog över som pastorer och ledare för Saddleback Church i september 2022.

Andra pastorer rädda

Rick Warren berättar i podden att det är nytt ljus över Bibeln som har gjort att han själv ändrade sig för tre år sedan, liksom att han efter uteslutningen har fått över 300 brev från olika pastorer inom samfundet som nu är rädda för att bli utkastade om deras inställning till kvinnliga pastorer och äldste skulle bli känd.

– Jag har inte ändrat mig på grund av kulturen, eller på grund av press från andra utifrån, utan på grund av att jag har läst Bibeln, säger Rick Warren.

Nu oroar han sig för att det uppdrag Jesus gav sina efterföljare i Bibeln inte ska kunna fullföljas.

– Miljoner av sydstatsbaptister och kvinnor har gåvor och ledarskapsförmågor som blir bortslösade. Alla människor behövs. Jesus auktoriserade både kvinnor och män till att gå ut och göra lärjungar, döpa och undervisa dem när vi läser missionsbefallningen, säger Rick Warren till Russell Moore i podden.

Kvinnor har fått döpa

En av hemligheterna bakom att Sadddleback Church har kunnat döpa 57 000 människor sedan starten är att både män och kvinnor har fått leda dem till Kristus och kunnat döpa dem, förklarar han.

Det är framför allt tre bibelsammanhang Rick Warren hänvisar till att han har läst i nytt ljus. Förutom Jesus missionsbefallning också berättelsen om pingstdagen i Apostlagärningarna – den kristna kyrkans födelsedag – då den helige Ande föll över både kvinnor och män. Han påpekar att aposteln Petrus fick förklara det som hände genom att hänvisa till Joels profetia om att Gud i de sista dagarna ska utgjuta sin ande över ”alla människor” och att ”söner och döttrar ska profetera”.

Vidare hänvisar Rick Warren i ”The Russell Moore Show” till när Jesus skickar en kvinna – Maria från Magdala – till apostlarna, som den första predikanten att förkunna evangeliet om hans uppståndelse.

---

Fakta: Saddleback Church i Kalifornien

  • En baptistförsamling som i dag leds av föreståndarparet Andy och Stacie Wood.
  • En megagkyrka so klassas som den åttonde största i USA.
  • Beräknas ha cirka 23 500 kyrkobesökare varje vecka (siffror från 2020) på flera olika campus.
  • Grundaren Rick Warren är också känd författare runt omkring i världen.

---

Fler artiklar för dig