Nyheter

Kyrkan värd för narkotikamöte efter tragiska dödsfall

Kyrkoherde Johan Bonander: Vi måste bekämpa destruktiva krafter som vill de unga illa

Fem unga har dött under oklara omständigheter i Värmland, där polisen misstänker ”fulknark”. Nu står Svenska kyrkan i Torsby som värd för ett föräldramöte kring narkotika där polis, skola och socialtjänst med flera är involverade.
– Det är inga snälla krafter vi har att jobba mot, säger kyrkoherde Johan Bonander.

På kort tid har fem ungdomar i Värmland avlidit. Polisen misstänker att dödsfallen är kopplade till narkotika med oklart ursprung. Läkare varnar för att preparat som är illegala kan innehålla livsfarliga föroreningar.

Ett av de tragiska dödsfallen finns med kopplingar till Torsby, där Johan Bonander är kyrkoherde i Svenska kyrkan och har engagerat sig i arbetet mot narkotikan bland de unga. Landsbygden är inte förskonad från den här typen av problem, uppger han till Dagen.

Församlingen har kommit i kontakt med missbrukare bland annat när man öppnat församlingshemmet för Anonyma alkoholister och Anonyma narkomaner, och arrangerar så kallade sinnesrogudstjänster.

– De signaler vi får från flera håll är att det knappt går att gå på en fest utan att det finns narkotika för den som är i gymnasieåldern och strax därefter. Knarkligor lockar också in unga att börja langa, det är lättförtjänta pengar, säger Johan Bonander.

Kyrkan samlingsplats

Initiativet till att bjuda in föräldrar och andra att informera sig om narkotika togs redan innan årsskiftet. Men så kom de tragiska dödsfallen de senaste två veckorna, vilket har gjort att intresset ökat för samlingen nu på onsdag, och man har bestämt sig för att flytta från församlingshemmet in i den större Fryksände kyrka i Torsby.

Bakom satsningen står ett nätverk bestående av polisen, socialtjänsten skolan, psykiatrin och andra instanser inom vården samt Svenska kyrkan. Polisen blir främsta föredragshållaren, men också en mamma som miste sitt barn i en överdos samt en före detta missbrukare ska tala. Johan Bonander beskriver att det är destruktiva krafter som vill de unga illa, som man tillsammans har att bekämpa.

– Det är även vårt ansvar som kyrka att finnas med i detta. Vi är inte experter på området, men kan ha en viktig funktion som värdar då vi har viss erfarenhet att samordna och bygga broar, säger Johan Bonander.

blåljus

Lärt från insatser mot självmord

För 15 år sedan gjordes en liknande samlande insats för att minska självmord bland unga, där Svenska kyrkan och Johan Bonander var inblandade ihop med andra aktörer. Då fick kyrkoherden loss en miljon kronor från Svenska kyrkan på riksplanet, och all blåljuspersonal i fyra värmländska kommuner kunde utbildas. Nu ser han paralleller till att en liknande satsning behöver göras för att sätta in insatser mot narkotikan.

Fler artiklar för dig