Nyheter

Tidigare kritiserad kristen skola vill växa och byta namn

Hällebergsskolan i Ljungskile planerar att starta fritidshem för 33 barn

Ledningen för Hällebergsskolan i Ljungskile har för avsikt att frikoppla skolan från Hällebergsförsamlingen. Dessutom har skolan ansökt om att få bygga ut verksamheten med ett fritidshem. Och om allt går som planerat tänker skolan även byta namn.

Hällebergsförsamlingen har drivit Hällebergsskolan sedan 1992. Men nu anser församlingsledningen att det är dags att flytta huvudmannaskapet för skolan till bolaget Hällebergsskolan AB.

”Syftet är att ha bättre förutsättningar att klara myndighetskraven inom skollagstiftning, ekonomi, arbetsrätt och arbetsmiljö samt skapa en större tydlighet i relationen mellan skolan och huvudmannens övriga verksamhet”, skriver Matthijs Klomp, styrelseordförande i såväl Hällebergsförsamlingen som Hällebergsskolan AB, i ett mejl till tidningen Bohusläningen.

Det här är andra gången som den kristna friskolan ansöker om nytt huvudmannaskap hos Skolinspektionen. Förra gången, för ett drygt år sedan, blev det avslag – något som myndigheten dels motiverade med brister i den ekonomiska delen av ansökan, dels att det förekom religiösa inslag, bland annat att det ingick i likabehandlingsplanen att Gud skapat varje människa.

Nu hoppas skolan på ett godkännande.

”Vi har ändrat det som gjorde att vi fick avslag förra gången (ekonomiska underlag som saknades, skrivningar i vår likabehandlingsplan som ansågs utgöra ett konfessionellt inslag i undervisningen). Med dessa förändringar hoppas vi kunna få vår ansökan godkänd”, skriver Matthijs Klomp i ett mejl till Dagen.

Siktar på fler elever

Samtidigt med ansökan om att byta huvudman har Hällebergsskolan också ansökt hos Skolinspektionen om att få utvidga verksamheten med ett fritidshem. I dag går 90 elever fördelade på förskoleklass upp till högstadiet på skolan och om myndigheten beviljar ansökan kommer 33 barn att kunna välkomnas till fritidshemmet när det står klart till läsåret 2024/2025. Av ansökan till Skolinspektionen framgår också att skolan vill öka antalet elever till 120 barn.

I ansökan till Skolinspektionen har Hällebergsskolan beskrivit de konfessionella inslagen. Enligt Bohusläningen nämns bön för maten och morgonsamlingar innan undervisningen startar. Samlingarna uppges vara särskilt utmärkta på schemat och Bohusläningen skriver, med hänvisning till ansökan, att eleverna uppmuntras att vara med vid samlingarna, men att det är frivilligt och att alternativa aktiviteter kommer att erbjudas.

Kommunen ska yttra sig

Utöver det nya huvudmannaskapet och den utökade verksamheten vill ledningen för Hällebergsskolan även byta namn på skolan. Detta ska ske i samband med att Hällebergsskolan AB tar över driften. I ansökan står det att det nya namnet blir Bäckaforsskolan. Varför skolan har valt detta namn vill dock Matthijs Klomp inte svara på just nu.

”Vi ber att få återkomma kring namnbytet om/när vi får tillstånd från Skolinspektionen att få byta huvudman för Hällebergsskolan”, skriver han i mejl till Bohusläningen.

Ljungskile ligger i Uddevalla kommun och innan Skolinspektionen kommer med sitt beslut ska även Uddevalla kommun inkomma med synpunkter i ärendet.

---

Fakta: Hällebergsförsamlingen

  • Hällebergsförsamlingen bildades år 1907. Församlingen startade en kristen förskola 1987 och en kristen friskola 1992.
  • Under årens lopp har Hällebergsskolan, vid flera tillfällen, kritiserats av Skolinspektionen. Hösten 2018 konstaterade myndigheten till exempel att det fanns brister i undervisningen. Men skolan vidtog ett åtgärdsprogram och Skolinspektionen avslutade därefter ärendet.

---

Fler artiklar för dig