Nyheter

Åldersgräns för att få rösta införs i kyrka - förekommer i flera pingstkyrkor

Stadgeförändringen i Pingstkyrkan i Uppsala är inte unik, visar Dagens undersökning.

I en stor majoritet av Sveriges pingstförsamlingar får samtliga medlemmar delta i alla omröstningar. Men det finns undantag.
”Vid vårt årsmöte får endast myndiga medlemmar rösta”, skriver en föreståndare till Dagen.

Tidigare i veckan rapporterade Dagen att Pingstkyrkan i Uppsala håller på att uppdatera sina stadgar. Målsättningen är enligt föreståndaren Dan Salomonsson att stärka ansvaret i församlingens beslutsprocesser – något som ska ske genom att medlemmarna som vill rösta i stora och viktiga beslut ska vara myndiga, att de ”efter självprövning” ska kunna intyga att de ofta deltar i verksamheten samt att de ”bidrar ekonomiskt efter biblisk princip”.

Dagen har frågat föreståndarna i pingstförsamlingarna i Sverige vilka som har rösträtt på församlingsmöten och svaret är tydligt – i princip alla svarar att samtliga medlemmar får delta. Några undantag finns dock. Och i samtliga fall rör det rösträttsåldern.

En föreståndare skriver att varje medlem som uppnått myndig ålder är röstberättigad i ekonomiska frågor. ”I årsmöte äger församlingsmedlem rätt att förordna annan myndig medlem att föra hans/hennes talan och utöva rösträtt. Skriftlig fullmakt skall därvid uppvisas.”

En annan skriver att endast myndiga medlemmar får rösta vid årsmötet medan en tredje föreståndare klargör att bara medlemmar som har fyllt 18 år får rösta i frågor ”av viss karaktär”. En fjärde föreståndare som har svarat på enkäten skriver att endast myndiga medlemmar har rösträtt i stora ekonomiska beslut, exempelvis upptagande av lån, som förutsätter en årsstämma eller extra årsstämma.

Sneglar på Pingstkyrkan i Uppsala

I intervjun med Dagen berättade Dan Salomonsson att Pingstkyrkan i Uppsala inte försöker kopiera någon annan församlings stadgar kring rösträtt. Däremot kan det eventuellt bli så att andra församlingar följer efter Dan Salomonsson. En av föreståndarna som har svarat på Dagens enkät skriver att de sneglar på formuleringarna i stadgarna som snart kan bli verklighet i Uppsalaförsamlingen.

En annan förklarar att de gärna går i en riktning där de som är med aktivt och regelbundet i gemenskapen är de avgör församlingens utveckling och framtid. ”Hur det ska se ut är en annan fråga”, skriver föreståndaren.

”Vi börjar inte med stadgarna”

På en fråga om församlingarna just nu arbetar med stadgarna kring medlemskap och röstning svarar över 90 procent av föreståndarna nej. Samtidigt säger ingen av de som svarar ja på frågan att det är säkert att det kommer att leda till förändringar av rösträtten.

”Vi kommer under detta året göra en genomlysning av stadgarna. Vad det landar i angående medlemskap och röstning vet vi inget om i dagsläget”, skriver en.

”Vi har precis inlett ett arbete som kommer att leda till översyn av stadgar. Men vi börjar inte med stadgarna. Vi börjar med en längre process om hur vi tror att en nytestamentlig församling i vår tid ska ledas och styras”, skriver en annan.

---

Fakta: Undersökningen

  • 292 föreståndare/pastorer i pingstförsamlingar (i vissa fall dubbelanslutna) har fått frågor om medlemskap och rösträtt. Drygt en tredjedel av enkätmottagarna har svarat.
  • Fråga 1: På församlingsmöten fattas många viktiga beslut. Vilka får, enligt era stadgar, rösta på dessa?
  • Fråga 2: Arbetar ni med stadgarna kring medlemskap och röstning?

---

Fler artiklar för dig