Nyheter

Hillsong tar in oberoende utredare efter anklagelser

Nye Hillsongledaren Phil Dooley: Jag kan inte ändra på det förflutna, men jag kan spela en betydelsefull roll för att ändra framtiden.

Globala Hillsong tar nu in en oberoende granskare för att se över samfundets ekonomi. Detta sedan en parlamentsledamot sagt sig ha bevis för omfattande oegentligheter inom samfundet, som redan genomgått en omfattande utredning.

Det var i torsdags förra veckan som den partipolitiskt oberoende ledamoten Andrew Wilkie steg upp i talarstolen i parlamentet för leverera en lång rad anklagelser mot Hillsong.

”Förra året lämnade en visselblåsare över finansiella och styrelsedokument till mig som visar att Hillsong bryter mot flera lagar i Australien och i runt om i världen som rör bedrägeri, penningtvätt och skattefusk,” inledde Andrew Wilkie sin presentation i parlamentet.

Bland annat ska Hillsongförsamlingen i Sydney ha tjänat 565 miljoner mer i inkomst än vad man tidigare har rapporterat. Vidare ska kyrkans insamlade medel gått till lyxkonsumtion och onödigt dyra flygresor, vilket Dagen skrivit om. Något som också lyfts fram i rapporten, enligt Christian Post, är att Hillsong fakturerar Compassion International 1 miljon dollar om året för att lyfta fram den kristna barnrättsorganisationen i sina olika samlingar, som en sponsorpartner.

Hillsong: Missförstånd

Hillsong hävdade snabbt att många av uppgifterna var felaktiga och handlade om missförstånd. Som väntat kom utförligare svar i samband med söndagsgudstjänsten den 11 mars, både från samfundets globale seniorpastor Phil Dooley och den globala styrelsens ordförande Steven Crouch.

– Bortsett från den revision som redan genomförts av [revisionsföretaget] Grant Thornton rörande påståendena, inleder vi denna vecka en fullständig och ny undersökning, genom tredje part, av våra finansiella strukturer och system, så att de är i linje med vår väg framåt, sa Steven Crouch bland annat enligt Sydney Morning Herald.

Pågående förlikning i rätten

Revisionen rör uppgifter om oegentligheter inom Hillsong som lämnades av en tidigare anställd sommaren 2022. Eftersom revisionsrapporten ligger till grund för en pågående förlikningsprocess i federal domstol är det enligt Steven Crouch svårt att kommentera de olika fynden i detalj.

Dessutom står Hillsong under granskning av den australiska myndigheten för välgörenhetsorganisationer, ACNC.

– Jag kan inte ändra på det förflutna, men jag kan spela en betydelsefull roll för att ändra framtiden, sa Phil Dooley under gudstjänsten, och i ett uttalande på samfundets hemsida.

Phil Dooley utsågs till global seniorpastor i början av februari. Då hade han och hustrun Lucinda varit ställföreträdande seniorpastorer sedan församlingsgrundaren Brian Houston tvingats lämna roll i början av 2022, med hänvisning till att han brutit mot Hillsongs uppförandekod för pastorer.

Phil Dooley passade på att beklaga att Andrew Wilkies använt sin ställning som parlamentsledamot till att offentliggöra ”tusentals dokument” gällande Hillsong och enskilda personer, och hävdade att det var ”o-australiskt” att inte först fråga kyrkan angående utgifterna.

– Det känns lite som att bli nedslagen bakifrån. Men Jesus älskar dig, mr Wilkie. Mr Wilkie, du är fortfarande välkommen att besöka någon av våra gudstjänster, sa han.

Fler artiklar för dig