Nyheter

Striden om Sankt Sigfrids kyrka inte över: Nu överklagas domen

Snart har det gått tre år sedan konflikten om kyrkan om vem som har rätt till byggnaden började • Missionsprovinsen och den rysk-ortodoxa kyrkan disponerar kyrkolokalen.

Göran Beijer från Missionsprovinsen bekräftar; vi överklagar domen. Konflikten om vem som har rätt att använda Sankt Sigfrids kyrka i Stockholm fortsätter.

Det har till sommaren gått tre år sedan konflikten började. Då stod det klart att det fanns två parallella styrelser till den förening som också har ansvar för Sankt Sigfrids kyrka i Aspudden, ett stenkast från Essingeleden i centrala Stockholm.

Eftersom de båda parterna inte lyckades komma överens fick till slut Stockholms tingsrätt reda ut vem som hade rätt till vad.

– Det är en otrolig lättnad, kommenterade Johan Strindberg beslutet då det visade sig att dom fallit till hans grupps favör.

Fokus skulle nu ligga på att börja återuppta verksamheten i kyrkan som fått lega i träda i flera års tid. Johan Strindberg menar att föreningen kapats av Missionsprovinsen, som i sin tur också har hyrt ut kyrkan till den rysk-ortodoxa församlingen Sergei, en församling som utöver detta även anklagats för att gå Moskvas ärenden.

Har överklagat

Men konflikten är alltså inte över, eftersom den förlorande parten nu har överklagat domen till högre instans. Det bekräftar Göran Beijer i ett mejl till Dagen, där han inte vill lämna några övriga kommentarer med motiveringen att det är ett pågående domstolsärende.

Fortfarande är det så att Missionsprovinsen och den rysk-ortodoxa kyrkan disponerar kyrkolokalen, efter att ha bytt ut låset. Båda firar också regelbundet gudstjänst i kyrkan.

Då tvisten förlängs kommer de även kunna fortsätta att vara kvar under processens gång. Men en överklagan innebär också ett ekonomiskt vågspel, då den förlorande parten kommer att få betala rättegångskostnader som kan sluta i ett ganska saftigt belopp.

---

Fakta: Sankt Sigfrids kyrka

  • Sankt Sigfrids kyrka ligger i Aspudden i Stockholm och kyrktornet dyker upp för dem som åker E4:an genom huvudstaden på Essingeleden.
  • Kyrkan har sedan länge drivits av en fristående förening, där det de senaste tre åren funnits två parallella styrelser som säger sig ha rätt till kyrkan.
  • Stockholms tingsrätt har fällt sin dom, men den har nu överklagats.

---

Fler artiklar för dig