Nyheter

Pingstkyrkan i Uppsala inför krav på givande och aktivt deltagande för att få rösta

Dan Salomonsson: Förändringarna har inte något med hbtq-frågor att göra. Det avhandlade vi för över tio år sedan.

Pingstkyrkan i Uppsala är på väg att ändra kriterierna för vilka som får rösta på församlingsmöten. I de nya stadgarna står det att medlemmarna ska vara myndiga, att de ”efter självprövning” ska kunna intyga att de ofta deltar i verksamheten samt att de ”bidrar ekonomiskt efter biblisk princip”.
– Men vi kommer absolut inte att jaga någon för att kontrollera att de uppfyller kraven, säger föreståndaren Dan Salomonsson.

UPPSALA. Ett administrationsmöte har redan godkänt ändringarna och det enda som återstår för att förändringarna ska träda i kraft är att förslaget röstas igenom på ett andra administrationsmöte senare i vår.

Dan Salomonsson, som har varit föreståndare i pingstkyrkan sedan år 2000, utgår från att detta kommer att ske. Han berättar att processen med att ta fram nya stadgar började för 1,5 år sedan och att förslaget inte hade gått hela vägen till omröstning om medlemmarna hade protesterat.

– Vi hade aldrig tagit upp den här frågan om vi inte kände att det fanns en enighet, säger han och tillägger att frågan bland annat diskuterades på ett församlingsmöte i januari i år då samtliga närvarande röstade för förslaget.

– Och även när vi röstade om förslaget på administrationsmötet i februari ställde sig 100 procent bakom det.

I sammanhanget förklarar han att ambitionen med förändringarna har varit att ”stärka ansvaret i församlingens beslutsprocesser för att bevara den demokratiska modellen”.

Ny kyrka för en halv miljard

Av de tre punkterna är det första tillägget – att röstande medlemmar ska vara myndiga – mest definitivt. Dan Salomonsson konstaterar att det krävs att man har fyllt 18 år för att få ta lån i Sverige och han säger att församlingsmedlemmar under 18 år inte bör utsättas för ett ekonomiskt ansvar som de inte ska behöva bära.

Under intervjun återkommer han till en hypotetisk situation; nämligen om församlingen ska besluta att bygga en ny kyrka för en halv miljard. Han berättar att det är ett scenario som har använts i stadgeändringsprocessen.

När det gäller de två andra tilläggsförslagen hävdar Dan Salomonsson att det i grund och botten handlar om förutsättningar som tidigare har varit ganska självklara i församlingen. Dock inte nedskrivna.

– När församlingen grundades för drygt 100 år sedan bidrog alla medlemmar på olika sätt. I dag är intresset för föreningskyrkan obefintligt, men vi behöver betona både rättighetssidan och ansvarssidan för medlemmarna. De som röstar ska ta ett reellt ansvar för besluten. En medelpingstvän 1975 som beslutade att bygga en ny kyrka visste att det skulle svida i den egna fickan.

I 1 Korinthierbrevet står det att var och en ska pröva sig själv inför nattvarden. Enligt Dan Salomonsson är det detta som ligger till grund för skrivningen att medlemmar först ska pröva om de ofta deltar i verksamheten – och därefter rösta. Han betonar att deltagande ofta är viktigare än medlemsregister.

Pingstkyrkan i Uppsala håller på att uppdatera sina stadgar. Förändringarna innebär att medlemmar som vill rösta i stora och viktiga frågor måste uppfylla vissa kriterier. 
Dan Salomonsson, föreståndare i Pingstkyrkan i Uppsala.

Hänvisar till Jesus

Det tredje tillägget, som handlar om ekonomiskt givande ”efter biblisk princip”, öppnar för tolkning. För vad innebär det egentligen att ge ”efter biblisk princip”? När Dan Salomonsson ska förklara hur han definierar begreppet hänvisar han till Jesus.

– Han sa att man ska ge kejsaren vad som tillhör kejsaren, och Gud vad som tillhör Gud. Det är mitt svar också. Det viktiga är inte hur mycket man ger utan att man ger med glädje, säger han och förklarar att församlingen inte vill ha obligatoriska avgifter som till exempel Svenska kyrkan.

– Där är det krav på kyrkoavgift för att vara medlem och att därmed få rösta i kyrkovalet.

Det kommer regelbundet nya rapporter om att fattigdomen i samhället ökar och att kyrkorna gör sociala insatser. Hur ser du på det i förhållande till risken för att medlemmar i församlingen inte har råd att bidra ekonomiskt efter biblisk princip? Ska de inte få rösta?

– Alla har råd att bidra enligt biblisk princip. Det är det som är poängen med biblisk princip. Jag är mycket väl medveten om att många i vår närhet inte har så stora ekonomiska resurser.

Pingstkyrkan i Uppsala håller på att uppdatera sina stadgar. Förändringarna innebär att medlemmar som vill rösta i stora och viktiga frågor måste uppfylla vissa kriterier. 
Dan Salomonsson, föreståndare i Pingstkyrkan i Uppsala.

Påverkar inte de flesta besluten

Dan Salomonsson poängterar att de nya stadgarna enbart berör församlingsmöten och administrationsmöten. Det är här de största och viktigaste besluten fattas, men han betonar att de allra flesta besluten tas vid så kallade församlingssamtal och församlingsinformation i anslutning till gudstjänster.

Känner du till någon annan församling som har liknande formuleringar i sina stadgar?

– Nej, vi har inte tagit efter någon annan.

På senare tid har Socialdemokraterna i Botkyrka hamnat i blåsväder. Nyhetsrapporteringen har bland annat handlat om påstådda kuppförsök där nya medlemmar plötsligt ska ha dykt upp på föreningsmöten. I många kyrkliga sammanhang debatteras samtidigt hbtq-frågor. Jag frågar Dan Salomonsson om stadgeförändringarna på något sätt är ett försök att motverka att liknande situationer uppkommer i församlingen.

– Det stämmer att vi vill minimera risken för att drabbas av samma problem som Socialdemokraterna i Botkyrka. Men förändringarna har däremot inte något med hbtq-frågor att göra. Den avhandlade vi för över tio år sedan.

Många på plats för att rösta

Pingstkyrkan i Uppsala har drygt 1 200 medlemmar. Dan Salomonsson vill inte uppskatta på hur många av dessa som deltog i omröstningen i februari, men säger att kyrksalens nedre del, där det ryms 400 personer, var välfylld. Har då inga kritiska röster höjts under processen? Jodå. Dan Salomonsson berättar att frågor har ställts.

– Formuleringen om givande enligt biblisk princip har exempelvis vuxit fram i diskussioner.

Vet du vad de av era medlemmar som inte har röstat och som enligt de nya stadgarna kanske inte heller kommer att få rösta framöver på grund av bristande deltagande tycker i frågan?

– Nej, det har jag ingen aning om.

Skulle du vilja veta vad de tycker?

– Processen har varit öppen, vi har till exempel sänt diskussioner på webb-tv och alla som har velat tycka till har haft möjlighet att göra det.

Om inget oförutsett inträffar kommer de nya stadgarna att definitivt godkännas vid ett administrationsmöte i april. Dan Salomonsson ser fram emot det.

– Vi behöver återuppliva delaktighet och ansvar, säger han.

---

Fakta: Pingstkyrkan Uppsala

  • Historia: Församlingen grundades den 21 september 1916. Först firades gudstjänster i en byggnad på Svartbäcksgatan, men 1931 kunde församlingen flytta in i nya lokaler på S:t Persgatan. I mitten av 1960-talet revs dessa varefter den nuvarande fastigheten, som ägs av församlingen, byggdes på samma adress.
  • Antal medlemmar: 1 254 personer (den 31 december 2022).
###

---

Fler artiklar för dig