Nyheter

Nunnor på Sverigebesök anklagas vara pro-ryska

Anklagas för att samla in pengar till prorysk verksamhet

På alla hjärtans dag i februari stod en grupp belarusiska nunnor och sålde hantverk i Svenska kyrkans lokaler i Selånger. Enligt annonseringen skulle pengarna gå till behövande i Belarus, men nu anklagas de ortodoxa nunnorna för att i stället stötta prorysk verksamhet.

Nunnorna som tillhör S:t Elisabeths kloster i Belarus huvudstad Minsk har rest till Selånger under flera års tid. Men efter det senaste besöket är Helene Westerlind, diakon i Selångers församling och chef för Selånger pilgrimscenter där nunnorna fick låna lokaler, ångerfull.

– Vi kan bara be om ursäkt för det som hänt. Vi vill absolut inte förknippas med stöd till Ryssland, säger hon till Sundsvalls Tidning.

Kritiken mot nunnornas vistelse i Selånger kommer från flera håll. Dmitri Vasserman, talesperson för Belarus folkambassad i Sverige, en organisation som tillhör den belarusiska oppositionen, menar att det inte råder någon tvekan om att pengarna på ett eller annat sätt går till den ryska militären.

– En del av pengarna kan gå till fattiga barn, men det rör sig om verksamheter som går ut på att förbereda barn för att bli ryska nationalistiska militärer, säger han till Sundsvalls Tidning.

Alexandr Lukasjenko tackade klostret

Journalisten Patrik Oksanen, som under lång tid har bevakat den rysk-ortodoxa kyrkan, lyfter fram att S:t Elisabeths kloster lyder under Moskvapatriarkat.

– Patriarkatet går inte att skilja från ryska staten. Det är också en aktiv del i Kremls imperieprojekt när det gäller att erövra Ukraina, säger han till Sundsvalls Tidning.

Såväl Sundsvalls Tidning som SVT Nyheter Västernorrland uppger dessutom att Belarus president, den rysklojala diktatorn Alexandr Lukasjenko, nyligen tackade klostret för dess ekonomiska bidrag. Enligt Dmitri Vasserman står det på Lukasjenkos webbsida ”Statschefen noterade att S:t Elisabeth-klostret nyligen samlade in stöd till den ryska militären vid fronten”.

Påståendet att pengarna från försäljningen i Selånger pilgrimscenter skulle ha gått till den ryska armén tillbakavisas dock av klostret i Minsk. Till SVT Nyheter Västernorrland säger syster Anastasia att inga ortodoxa kyrkor eller kloster samlar in pengar till militären.

– Pengarna går inte till soldater utan till offren, till de fredliga medborgarna i hela regionen som just nu lider.

Stoppades från julmarknad i England

Det är inte bara i Selånger som nunnebesöket från Belarus har rört upp känslor. I somras besökte en grupp nunnor från samma kloster fler kyrkor i Norge, något som ledde till hård kritik. Och i slutet av förra året stoppades nunnor från S:t Elisabeths kloster från att delta på en julmarknad i England.

– Hade jag haft den informationen hade de inte varit välkomna hos oss, säger Helene Westerlind till SVT Nyheter Västernorrland.

Helene Westerlind, diakon i Selångers församling och chef för Selånger pilgrimscenter.

---

Fakta: S:t Elisabeths kloster

  • Klostret som ligger i utkanten av Belarus huvudstad Minsk grundades 1999.
  • Klostret är namngivet efter Elisabeth av Hessen (1864–1918) som är ett rysk-ortodoxt helgon.
  • I klostret tillverkas olika varor som säljs såväl i Belarus som utomlands.
  • Klostret och dess ledare har flera gånger anklagats för att gå Rysslands ärenden.

---

Fler artiklar för dig