Nyheter

Anklagelser om lyxresor och privatflyg mot Hillsongledare

Australisk parlamentsledamot pekar på lagens gränser- Hillsong tillbakavisar

Hillsongs grundare och tidigare världsledare, Brian Houston, spenderade ett överdåd av pengar på lyxiga retreater, privata jetplan, designprylar och nöjen. Men även nya ledaren, Phil Dooley, missbrukade församlingens medel. Det hävdar australiske parlamentsledamoten Andrew Wilkie.
Men från Hillsongs ledning talar man om missförstånd – och tillbakavisar uppgifterna.

Det är i den stora tidningen Sydney Morning Herald som de nya anklagelserna presenteras. Den fristående parlamentsledamoten hänvisar till ett tiotusental dokument. Där finns uppgifter från kreditkort och detaljer från förstaklassflyg, inköp av gåvor med mera. Uppgifterna sägs innefatta att Hillsongförsamlingen i Sydney ska ha tjänat 565 miljoner mer i inkomst i Australien än vad man tidigare har rapporterat officiellt.

Parlamentsledamoten Wilkie menar att här finns flera lagbrott inkluderade som gäller kring bedrägeri, penningtvätt och skatteflykt.

Lyxretreat till Mexiko

Andrew Wilkie lade fram 17 pärmar med dokument inför parlamentet i Australien, som han sa sig ha fått del av från en visselblåsare. Bland annat ska fyra i familjen Houston och deras vänner 2021 ha gjort en tredagars lyxretreat till Cancun i Mexiko. Detta ska ha kostat drygt en miljon svenska kronor av församlingens pengar, uppgav Wilike, och viftade med dokument inför parlamentet, enligt Sydney Morning Herald.

Parlamentsledamoten presenterade också uppgifter om att församlingens pengar bland annat använts till utgifter för pastorer och ledningspersonal att kunna köpa måltider (580 000 kronor), till nöjen (180 000 kronor), inköp av blommor (260 000 kronor) och till utgifter för presenter (1,2 miljoner kronor).

Även nya ledaren

Han hävdade vidare att hundratusentals australiska dollar, med ursprung i gåvor i Australien, har använts till honorar för pastorer i USA.

När det gäller nya Hillsongledaren Phil Dooley uppger Andrew Wilkie att Dooley inte alls bara flyger ekonomiklass, som han sagt till församlingen, utan hävdade att pastorn har rest i business-class till Guatemala med sin dotter, samt i samma flygklass även på några andra flygturer.

Phil Dooley.

Hillsong tillbakavisar

En talesperson för Hillsongledningen i Australien säger till Sydney Morning Herald att församlingen har varit ”öppen och transparent” kring den förra ledningens misstag, och har förändrat mycket det senaste året. Han tillbakavisar samtidigt en stor del anklagelserna, och kallar uppgifterna från en anställd för ”oprövade” och i ”många avseenden felaktiga”. Hillsongledningen beklagar också att Andrew Wilkie inte först tog kontakt med församlingen, då man hade kunnat ge honom svar på många frågor.

När det gäller Phil Dooley uppger talespersonen att en del av de påvisade flygkostnaderna har betalats av Dooley personligen, och att en stor del återbetalades av en kyrka som pastor Phil besökte, som “inte relaterar till Hillsong”.

Australiska skattemyndigheten uppger att de inte kan eller vill kommentera det enskilda fallet, men att de alltid tar tips från visselblåsare väldigt seriöst.

Fler artiklar för dig