Nyheter

Växande SAM-församling i Västerås får permanent kyrkolokal

Morad Monier: Vi har drömt om en egen kyrka i flera år och tackar Gud för möjligheten

En av Svenska alliansmissionens migrantförsamlingar har skaffat sin första, permanenta kyrkolokal.
– Vi tackar Gud för att lokalfrågan är ordnad, säger Morad Monier, pastor i Allianskyrkan i Västerås.

Allianskyrkan i Västerås har de senaste åren vuxit kraftigt, och har numera cirka 230 medlemmar. Men församlingen har aldrig haft någon fast kyrkolokal, utan har hyrt in sig på olika ställen.

Snart är den tiden förbi, och pastor Morad Monier gläds över att frågan äntligen är löst.

– I flera år har vi drömt om en egen kyrka, och vi är så tacksamma till Gud att det ordnat sig. Det betyder mycket för oss alla, inte minst för alla ungdomar, barn och familjer i församlingen, säger han och låter lättad.

Församlingen har köpt en industrifastighet som ligger cirka fem kilometer från centrala Västerås. Köpet innebär en stor ekonomisk satsning.

– Vi har betalat 8,7 miljoner kronor. För den summan får vi en lokal som är 480 kvadratmeter samt en villa och en bilparkering med 25 platser, berättar Morad Monier för Dagen.

Arbetet pågår för fullt med att renovera och anpassa lokalerna till en kyrklig verksamhet. Morad Monier betonar att hela projektet är beroende av Gud.

– Att följa de olika regler som gäller gör att det tar tid. Till exempel måste vi ha brandlarm och godkända lås på plats innan vi får använda lokalen. Vi litar på att Gud som lett oss i detta, är med oss hela vägen så att allt blir klart, säger han.

Från början var planen att bygga en ny kyrka. Men Rysslands krig i Ukraina och den oro i världen som blivit följden, gjorde att den ursprungliga planen övergavs:

– Vi hade bestämt att vi skulle köpa en tomt och bygga en kyrka. Men när priserna för byggmaterial steg tänkte vi om och valde i stället att köpa en befintlig lokal, förklarar Morad Monier den omsvängning som skett.

Blir ett lyft

Det blir ett lyft för hela församlingen att få en egen kyrka och slippa flytta runt mellan olika lokaler.

– Många barn kommer till vår söndagsskola och undervisningen är både på arabiska och svenska. I gudstjänsterna håller vi oss till det arabiska språket, och vid behov tolkar vi till svenska.

Allianskyrkan i Västerås (Svenska alliansmissionen) har köpt en fastighet.
Morad Monier är pastor i Allianskyrkan i Västerås som är en del av Svenska alliansmissionen.

Församlingen bildades 2009 av Morad Monier och hans fru Sozan. De senaste åren har många nya välkomnats och enligt pastorn beror tillväxten framför allt på att människor som inte tidigare varit med i någon kyrka, kommit till tro.

Varför grundade ni Allianskyrkan i Västerås?

– Gud lade på våra hjärtan att grunda en församling i Västerås. Vi har fått uppdraget att sprida Bibelns evangelium till människor som inte känner Jesus, förklarar han.

Hjälp att få

Under de första åren var den en fristående församling och sedan några år är den en del av Svenska alliansmissionen. Så här förklarar Morad Monier varför de valde att ingå i ett samfund:

– En ensam församling kan bli isolerad. I en större gemenskap finns hjälp att få om det behövs. Vi är tacksamma för det ekonomiska stöd vi fått från Svenska alliansmissionen i samband med köpet av kyrkan.

– Att det blev Alliansmissionen beror på att jag hade kontakt med en pastor där, och vi har känt oss hemma i SAM från första stund, berättar han.

Nu ser Allianskyrkan i Västerås fram emot att snart kunna börja använda sin kyrka.

När inviger ni kyrkan?

– Det är inte bestämt än. Först behöver vi bli klara med renoveringen och sedan måste stolar, bord och alla andra saker in. Det är mycket att tänka på, och vi längtar verkligen efter att få få komma dit.


Fler artiklar för dig