Nyheter

Säpo kallas in om bidrag till trossamfund

Politiker vill stoppa bidrag till extremister - nu vill de ha hjälp av Säkerhetspolisen

Hur pass allvarliga är kopplingar till extremism i de trossamfund som får statligt stöd? Nu kallar kulturutskottet in Säpo.

Det är Expressen som berättar om att Säpo blivit inkallade att delta då kulturutskottet träffas på tisdagen. Anledningen till denna unika händelse är att politikerna vill veta mer om de trossamfund som får statliga bidrag, en fråga som hanteras av detta utskott, framför allt när det gäller frågor som berör extremism.

Frågan som ligger i potten är hur man ska kunna se till att odemokratiska och radikala religiösa grupper inte får statliga pengar, inte minst efter att det kommit fram en hel del oegentligheter i medier. Främst rör det muslimska samfund, exempelvis där kvinnor måste ha en manlig förmyndare för att få gifta sig eller där imamer varit med och erbjudit ”njutningsäktenskap”, vilket ses som förtäckt prostitution.

– Det finns en bred enighet om att detta inte kan få pågå, säger vice ordförande Robert Hannah (L) till Expressen.

– Vi kommer att gräva i det här tills vi ser att demokrativillkoren vi ställt upp, och som svenska folket förväntar sig, verkligen efterlevs.

Initiativ i utskott

Parallellt med detta har Socialdemokraterna tagit ett utskottsinitiativ för att snabba på processen att få till nya regler för samfundsbidragen, vilket Dagen tidigare skrivit om. De gör det som en tydlig markering mot att den borgerliga regeringen dragit tillbaka det förslag som lagts på bordet tidigare, bland annat eftersom protesterna från samfunden och civilsamhället varit så starka.

Lovat återkomma

Nyligen har kulturutskottet även haft företrädare för SST, Myndigheten för stöd till trossamfund, på besök. De redogjorde för sitt arbete, bland annat hur de gör för att kontrollera så att inga extrema aktörer får del av de statliga bidragen. Enligt Robert Hanna (L) behövde detta kompletteras med att även få Säpos analys. Han menar att det är tydligt att det finns samfund som inte har demokratiska synsätt och att det möjligtvis är så att SST behöver mer personal eller tydligare direktiv för att bättre kunna kontrollera vilka som ska få statligt stöd.

Socialminister Jakob Forssmed (KD) ansvarar för frågan och har lovat att återkomma med ett omarbetat förslag för att få på plats demokrativillkor i samband med bidrag till trossamfund.

---

Fakta: Bidrag till trossamfund

  • Staten bedriver en politik där de betalar ut bidrag till trossamfund, vilket är ungefär 80 miljoner kronor per år.
  • Utbetalningen hanteras av Myndigheten för stöd till trossamfund, SST.
  • Bidragen betalas ut utifrån samfundens storlek, där Katolska kyrkan och pingstkyrkan är de största mottagarna med drygt tio miljoner kronor årligen.
  • Svenska kyrkan inkluderas inte i detta, de får däremot statligt stöd för att kunna bevara kulturarvet.

---

Fler artiklar för dig