Nyheter

Bönemötet i Asbury började med hans predikan - ”Det var Gud”

Predikanten Zach Meerkreebs bearbetar fortfarande det han fick vara med om på Asbury-universitetet i februari: “Jag ber att vi ska förvalta det här ögonblicket med trofasthet och ödmjukhet. Att vi inte ska låta det rinna ut i sanden.”

Något missmodig skrev Zach Meerkreebs i ett sms till hustrun att han snart skulle komma hem. Men hans predikan blev starten på en två veckor lång bönesamling på Asbury University och Zach Meerkreebs stannade kvar.
– Min tro har utmanats och vuxit, säger han till Dagen apropå den omskrivna händelsen i skolans kapell.

Dagen har i flera artiklar uppmärksammat bönesamlingen på Asbury University i Wilmore, Kentucky, som pågick 8–24 februari. Mot slutet reste tusentals människor till universitetet i hopp om att få komma in i kapellet, men när Zach Meerkreebs predikade på den första morgonsamlingen var det inte mycket som talade för att samlingen skulle bli särskilt omskriven. Bibeltexten för dagen var Romarbrevet 12:9-21, en text där kärleken till Gud och till andra människor står i fokus. Den 31-årige predikanten tog bland annat upp falsk och missbrukad kärlek och betonade att det krävs en genuin upplevelse av Guds kärlek för att verkligen kunna älska andra.

Själv beskriver Zach Meerkreebs samlingen i universitetskapellet som ”oansenlig och rätt vanlig”.

Efter predikan, som avslutades med en bön, gick han ned från scenen och medan lovsången tog vid skickade han ett sms till hustrun med orden ”Latest stinker. Be home soon”. (På svenska ungefär ”Senaste misslyckandet. Jag är snart hemma.”)

– Jag var osäker på hur min predikan blev, förklarar han för Dagen.

Några få timmars sömn

Hustrun fick dock vänta. Lovsången övergick nämligen i ett bönemöte och Zach Meerkreebs hade svårt att lämna lokalen. Till slut begav han sig ändå hemåt. Men det dröjde inte lång tid innan han var tillbaka. Och under de kommande två veckorna – så länge bönesamlingen pågick – gjorde han många resor mellan Wilmore och hemmet i Lexington 20 minuter bort.

– Jag tillbringade större delen av dagarna i kapellet. Därefter åkte jag hem för 3–5 timmars sömn och återvände sedan för att hjälpa till att leda.

Trots att Zach Meerkreebs, som till vardags arbetar på en amerikansk missionsorganisation, var den som predikade då bönesamlingen inleddes vill han absolut inte ta åt sig någon ära för det som hände därefter. Han förklarar att han fortfarande håller på att bearbeta allt.

– Men jag har definitivt inte startat, initierat eller orsakat något – Gud gjorde det. Det är nyttigt, ödmjukande och hedrande att vara en del av vad Gud har gjort, men jag kunde varken drömt om detta, eller sett till så att det hände.

Zach Meerkreebs, pastor.

Har din tro påverkats på något sätt av det du upplevde på Asbury University?

– Min tro har utmanats till att ha större förväntningar, att Gud vill göra mer än vad jag ber om. Ibland ber jag om något och när det faktiskt inträffar blir jag väldigt förvånad. Min tro har utmanats och växt.

Han berättar om tidigare meningsfulla stunder av tillbedjan och bön, både på college och på andra ställen i världen, men att han aldrig har varit med om något liknande som det som hände i Wilmore.

Särskild lyhördhet för Guds handlande

1970 upplevde Asbury University en väckelse som fick spridning över USA. På en fråga om det fanns något som på förhand antydde att något liknande skulle hända 43 år senare svarar Zach Meerkreebs att invånarna i Wilmore har en särskild lyhördhet för Guds handlande.

– De tror att det kan hända igen och ber för det och jag tror att Gud hade förberett några individer, som jag, att förvalta detta med karaktär och ödmjukhet i stället för att blåsa upp det.

Vad hoppas du att bönesamlingen på Asbury University ska leda till?

– Jag hoppas att kristna över hela världen ska återupplivas på något sätt. Att vi ska uppmuntras där vi är avskräckta, dras närmare Gud där vi känner oss distanserade och reserverade, att Gen Z (personer som har växt upp efter millennieskiftet, red. anm.) ska ha en ärlig, verklig, autentisk tro i stället för den sortens religion som de har levt i hittills. Jag ber att vi ska förvalta det här ögonblicket med trofasthet och ödmjukhet. Att vi inte ska låta det rinna ut i sanden.

En bönestund på ett kristet universitet i Asbury, USA ville inte ta slut. Nu har det varit bön och lovsång i flera dagar och människor som har varit på plats använder ordet väckelse för att beskriva skeendet.

---

Fakta: ”Asbury Revival”

  • Inleddes med en morgonsamling på Asbury University den 8 februari 2023. Några studenter stannade extra länge och därefter fortsatte bönen och lovsången. Successivt spreds informationen om samlingen och som mest uppgavs att cirka 15 000 personer besökte samlingen varje dag. Dessutom rapporterades om liknande samlingar på andra universitet i USA.
  • Bönemötet på Asbury University pågick oavbrutet till den 24 februari.
  • Asbury-universitetet ligger i den lilla staden Wilmore, strax utanför Lexington, i den amerikanska delstaten Kentucky. Universitetet drivs på kristen grund och har omkring 1 500 studenter.

---

Fler artiklar för dig