Nyheter

Kyrkor satsar stort när Göteborg fyller 400 år - hundra församlingar delaktiga

Urban Ringbäck, ordförande för “Hjärta Göteborg”: Vi vill ge en gemensam gåva av bestående värde

”En gåva av bestående värde.” Det blir kyrkornas i Göteborg gemensamma bidrag till stadens 400-årsjubileum som firas under detta år.
– Att vi som kyrkor gör detta gemensamt är en enorm styrka, säger Urban Ringbäck, ordförande för ”Hjärta Göteborg”.

Egentligen skulle Göteborg firat 400 år för två år sedan. Men pandemin kom i vägen, och festligheterna flyttades fram till 2023. Med facit i hand var senareläggandet kanske mest av godo.

– Att genomföra ett så pass stort projekt tar tid. Det är en ganska lång process att få allt att klaffa när så många vill vara med, konstaterar Urban Ringbäck som är ordförande i den förening som kyrkorna bildat för ändamålet.

Det projekt han syftar på kallas ”Hjärta Göteborg”, och bakom denna uppfordrande devis står i stort sett samtliga kyrkor i Sveriges näst största stad.

– Alla fyra kyrkofamiljer, alltså de frikyrkliga, katolska, lutherska och ortodoxa kyrkofamiljerna, är representerade. Och även flera oberoende kyrkor, som till exempel invandrarförsamlingar, finns med, berättar han.

Urban Ringbäck är imponerad av den entusiasm och enhet som kyrkorna visar för projektet.

– Totalt ingår ungefär 100 församlingar i samarbetet och även om vi är många olika samfund och församlingar vill jag påstå att vi gör detta, inte som kyrkor var och en för sig, utan som en enda kyrka, förklarar Urban Ringbäck för Dagen.

Alltihop startade under flyktingkrisen 2015 när många församlingar gjorde stora insatser med att ta emot flyktingar från krigshärjade områden som till exempel Syrien. Då föddes en idé att kyrkorna även kunde bidra när Göteborg skulle fira 400 år.

– Vi var några representanter från kyrkorna som ställde frågan till oss själva: Kan vi som kyrkor göra något för Göteborg? Vi tog kontakt med kommunen och fick inbjudan att vara en del av stadens officiella firande.

En vitamininjektion

2019 bildades föreningen ”Hjärta Göteborg”, som organisatoriskt är en del av Göteborgs kristna råd, och som sedan dess oförtrutet arbetat med att ge staden en vitamininjektion under jubileumsfirandet.

På vilket sätt kommer kyrkorna att delta under jubileumsåret? Urban Ringbäck berättar att firandet i stort, där kyrkorna är en del, koncentreras till perioden maj till september. Och kyrkorna är först ut med sitt program:

– Pingsthelgen den 26–28 maj tjuvstartar vi med dels en ungdomsgudstjänst på fredagskvällen och dels en ekumenisk gudstjänst i domkyrkan på pingstdagens eftermiddag.

Urban Ringbäck.

– I den ekumeniska gudstjänsten medverkar några representanter för kristenheten i Sverige och det blir mycket musik. Bland annat psalmsång i nya arrangemang, sång av en orientalisk kör och sång av en barnkör, berättar Urban Ringbäck.

Tanken är att gudstjänsten ska sändas på storskärm utanför domkyrkan, så att fler än de som får plats i kyrkan kan följa den i realtid.

Vi står inte utanför samhället utan mitt i.

—  Urban Ringbäck

Konsert i Frihamnen

Den 2 till 6 juni hålls en stor festival med många programpunkter. Den inleds med en folkfest med huvudarena i Göteborgs nyaste stadsdel Frihamnen på Hisingen, där Smyrnaförsamlingens nya kyrka Frihamnskyrkan håller på att byggas.

– I närheten av Frihamnskyrkan och ett stenkast från den nya Hisingsbron kommer en utomhusscen att placeras. Den 3 juni blir det en stor konsert där som vi ansvarar för, berättar Urban Ringbäck.

Några artister som medverkar i konserten är: Samuel Ljungblahd, Gladys del Pilar, Peter Hallström, Michael Jeff Johnson, Sebastian Stakset och kören Solid Gospel.

– På platsen framför scenen får 15 000 personer rum. Och under festivalen väntas 60 000 personer per dag vara med. Så vi hoppas och tror att det blir en riktig folkfest där många göteborgare vill dela glädjen med oss.

Unga i fokus

Kyrkorna har bestämt att de ”vill ge staden Göteborg en gåva av bestående värde”. Exakt vad detta innebär är inte klart, men Urban Ringbäck nämner två områden där kyrkorna har stort kunnande och kompetens:

– Det gäller dels den unga generationen. Vi är väl medvetna om att många unga människor mår dåligt i dag. Den psykiska ohälsan breder ut sig, och vi vill visa barn och unga att det finns hopp och framtidstro.

Diakonal kompetens

Den inriktningen stämmer väl överens med staden Göteborg som har valt temat ”Hälsa” under jubileumsåret. Det andra området där kyrkorna har mycket erfarenhet och ett stort förtroendekapital, gäller utsatta grupper i samhället.

– Kyrkornas diakonala och sociala arbete i Göteborg är väl inarbetat i församlingarna och genom organisationer som Räddningsmissionen, Stadsmissionen, Frälsningsarmén och Reningsborg, framhåller Urban Ringbäck.

– Som kyrkor har vi en stor gemensam kärlek till staden Göteborg. Vi står inte utanför samhället utan mitt i. Vi vill vara en samarbetspartner som tillsammans med andra goda krafter bidrar till att Göteborg blir en ännu bättre plats att leva på.

Fler artiklar för dig