Nyheter

Hotfull ton mot kyrkoherde när muslimsk gravplats planeras

Bybor i Skåne har upprörts över placeringen - men det finns också de som stöttar den

Svenska kyrkan har ansvar att se till att alla svenskar oavsett tro får en gravplats, och när ett avtal med Malmö sades upp planerades en ny muslimsk gravplats i Hyby utanför Malmö.
– Man tror att det ska komma 500 personer till begravningarna, att det kommer at bli kaos, säger kyrkoherde Mats Magnusson om protesterna i byn.

I förra veckan hölls ett öppet informationsmöte i Hyby kyrka, rapporterar Dagens Nyheter. Efter en vinter fylld av hätska stämningar runt frågan valde kyrkoherden att möta församlingsborna för att svara på frågor om den tänkta begravningsplatsen.

Hyby kyrkby ligger Svedala kommun, som ligger mellan Svedala och Staffanstorp. Här bor inga muslimer, och i byn finns bara ett tiotal hushåll. Trots de få hushållen finns det två kyrkor, en från 1100-talet och en från 1870-talet. Hyby tillhör Värby församling som sedan tidigare haft ett avtal med Malmö angående muslimska begravningar. Nu har det avtalet sagts upp – det är ont om platser i Malmö och staden behöver i första hand se till att ge dessa platser till de egna invånarna.

Det gör att små församlingar i närhet av Malmö behöver skapa egna gravplatser för muslimer och även människor som tillhör andra minoritetreligioner.

Protester på flera håll

Skapandet av muslimska gravplatser har även tidigare väckt protester i Skåne, bland annat i Börringe, där det startades en namninsamling emot en gravplats där år 2021. Den tilltänkta gravplatsen i Hyby skulle rymma 35 gravar och placeras på en gräsmatta mellan de två kyrkorna. Att gravplatsen hamnat just i Hyby beror på att det finns plats här, förklarade kyrkoherden på informationsträffen.

I oktober gick bygglovet igenom för Hyby nya gravplats, men i januari i år överklagades det till mark- och miljödomstolen av bybor. De boende i Hyby hade redan tidigare visat sitt missnöje till kyrkoherden Mats Magnusson, som fått ta emot besök och brev med ibland hotfullt innehåll.

”Idyllen kommer att störas”

Protesternas innehåll varierar. Vissa bybor är oroliga över att det ska bli kaotiska begravningar, andra menar att gravarna kan påverka en dricksvattenledning som ligger i anslutning till platsen. Men det finns också synpunkter, som att ”muslimer har en annan syn på människors värde” och att ”idyllen kommer att störas av begravningar av annan trosbekännelse”. Kyrkoherden har fått frågor som ”Ska du nu också förstöra vårt land?” och en kvinna sa att hennes pappa som är begravd i Hyby ”kommer att komma upp ur graven och hemsöka dig!”

Bybon Britt Marie Rosell sa till DN vid informationsmötet att det finns ytterligare skäl för hennes oro:

– När det är gängkriminella som ska begravas i Malmö är det med pistolerna framme. Det är det vi vänder oss mot. Plus att det är smala vägar här.

På informationsmötet försökte Mats Magnusson att lugna byborna och svara på frågorna. Inte alla bybor är dock kritiska till den planerade gravplatsen.

– Jag är stolt över vår församling som tar sitt uppdrag på allvar, alla som bott här har rätt till en gravplats, sa Elisabeth Svanström.

Mats Magnusson själv är kritisk till den ordning som finns i dag i Svenska kyrkan, och menar att det borde finnas en bättre samordning mellan stiften. Många små församlingar har svårt att lösa detta att ordna gravplatser för alla, oavsett trosuppfattning, betonar han.

---

Fakta: Kyrkan måste tillhandahålla gravplatser

  • Svenska kyrkan har statens uppdrag att oavsett religion tillhandahålla kostnadsfria gravplatser, krematorier, begravningskapell och begravningsplatser.
  • Den största muslimska gravplatsen i Skåne finns på Östra Kyrkogården i Malmö och rapporterades vara full redan 2021.

---

Fler artiklar för dig