Nyheter

Församling ska uteslutas - men backar inte om Stacie Wood

Saddleback Church riskerar att uteslutas ur sitt samfund på grund av att Stacie Wood anställts som undervisande pastor ihop med sin man, föreståndaren Andy Wood: ”Folk säger ofta till mig att hon är bättre än jag på att predika”.

Saddleback Church riskerar uteslutning ur Sydstatsbaptisterna för att de har en kvinna som pastor. Ska megakyrkan ge efter, eller kommer den att stå på sig?

I Sverige är Saddleback Church mest känd som församlingen där den karismatiske pastorn Rick Warren huserade. Rick Warren grundade församlingen 1980 tillsammans med sin hustru Kay Warren. Efter 42 år gick Rick Warren i höstas i pension och lämnade över ledarskapet till Andy och Stacie Wood. Andy är föreståndare och Stacie undervisande pastor i församlingen.

Den 21 februari beslutade Sydstatsbaptisternas verkställande utskott att utesluta Saddleback Church ur samfundet. Förklaringen som gavs var att samfundet inte accepterar kvinnor som pastorer. Sydstatsbaptisterna, eller Southern Baptist Convention, är USA:s största protestantiska samfund och betraktas ofta som navet i den evangelikala kristenheten i landet.

Måste lämna eller rätta sig efter reglerna

Frågan som många ställer sig just nu är om megakyrkan i Kalifornien ska ändra uppfattning och rätta in sig i ledet. Eller om församlingen står fast vid att den vill ha en kvinna som pastor.

Och att döma av det som hittills kommit fram i nyhetsrapporteringen, är det inte mycket som tyder på en omsvängning från församlingens sida.

Föreståndaren Andy Wood har sagt att han kommer att redogöra för sin teologiska inställning i frågan. Tidigare har han tydligt uttalat sitt stöd för kvinnor som pastorer.

– Min fru har den andliga nådegåvan att undervisa och hon är riktigt bra på det. Folk säger ofta till mig att hon är bättre än jag på att predika, sa Andy Wood till nyhetsbyrån AP förra året.

Tydlig inställning

Själv skriver Stacie Wood på Instagram: ”Jag tjänar Jesus under mina andliga ledares auktoritet och lyssnar på det de säger.”

Och hon är samtidigt tydlig med sin egen uppfattning i frågan: ”Vi anser att kvinnor kan vara utrustade på ett sätt som gör dem bemyndigade att tjäna som lärare och pastorer.”

Totalt riskerar fem församlingar uteslutning ur Sydstatsbaptisterna på grund av att de har kvinnor som pastorer, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Kan överklaga beslut

Åtminstone en av dessa – Ferm Creek Baptist Church i Louisville, Kentucky – planerar att överklaga beslutet. I skrivande stund är det oklart om Saddleback Church tänker göra samma sak.

Detta måste i så fall ske vid Sydstatsbaptisternas nästa konvent, som kommer att hållas i New Orleans i juni.

Saddleback Church är den näst största församlingen i Sydstatsbaptisterna. År 2018 meddelade församlingen att den sedan starten 1980 hade döpt 50 000 personer.

---

Fakta: Saddleback Church

  • Huvudkyrka i Lake Forest, Los Angeles.
  • Finns på fjorton platser i Kalifornien.
  • Samlar varje vecka totalt drygt 30 00 på gudstjänst.
  • Riskerar uteslutning ur Sydstatsbaptisterna.

---

Fler artiklar för dig