Nyheter

”Vi måste göra allt i vår makt för att förhindra att fler dör på det sättet”

LP-verksamheten i Sveg bjuder in till samarbete. Sker efter att 14-årig flicka i Falun nyligen dött av en överdos. ”Misären syns kanske inte på gator och torg, men det betyder inte att allt är frid och fröjd.”

LP-verksamheten i Sveg i Härjedalen bjuder in politiker, representanter från polisen, skolan och sjukvården till ett samtal om hur de olika aktörerna tillsammans med kyrkorna kan hjälpa människor i utsatthet.
– Behoven är stora och vi vill kunna möta behoven på ett ännu bättre sätt, säger initiativtagaren Alf Lax.

Den 10 mars hålls en heldag i pingstkyrkan i Sveg med fokus på utsatta grupper i samhället. Initiativet har tagits av LP-verksamheten, som på kristen grund arbetar med missbrukare och människor som har beroenden av olika slag.

– Vi ser ett tydligt behov av att samtala om hur olika aktörer i samhället kan samverka ännu bättre för att hjälpa människor i utsatthet, förklarar Alf Lax som arbetar på LP-verksamheten i Sveg.

Kommunledningen, ansvariga personer inom öppenvården, primärvården, polisen och skolan har bjudits in. Dessutom medverkar bland andra Semias Schenberg och Börje Dahlkvist från LP riks.

– Var och en får berätta om sitt verksamhetsområde och hur de ser på situationen för utsatta människor i Sveg. Vi har mycket att lära av varandra och genom att lyssna kan vi förstå varandra lite bättre och hitta ett ännu bättre samarbete, menar han.

Peter Kullander, föreståndare för LP-verksamheten i Falun som drivs i samarbete med pingstkyrkan i Falun, medverkar också. Han ska berätta om erfarenheter av det stödboende som finns där sedan några år.

– Stödboende går ut på att ge individuellt stöd så att de boende klarar vardagslivet. Som till exempel att gå upp i tid på morgonen, handla mat, sköta ekonomin och städa lägenheten, berättar han för Dagen.

Han lyfter fram betydelsen av sociala kontakter i vardagen, och ser närheten till församlingen som en tillgång:

– Stödboende är ett viktigt steg på vägen för att hjälpa människor med missbruksproblem till ett mer normalt liv. Det behövs fler stödboenden, menar Peter Kullander och berättar att LP-verksamheten arbetar för att starta fler stödboenden runt om i landet.

Utanför samhället

Många kyrkor har ett starkt engagemang för människor som mår dåligt och lever i samhällets utkanter:

– Ensamheten och utanförskapet breder ut sig i Sverige. Misären syns kanske inte på gator och torg, men det betyder inte att allt är frid och fröjd. Många gömmer sig och kan vara svåra att nå, säger Alf Lax som med egna ögon ser detta på nära håll.


I Sveg, som har cirka 3 000 invånare, mår många människor dåligt. Missbruk, isolering och hopplöshet existerar där, precis som på många andra håll i landet.

– Missbruket är utbrett i Sveg. I Falun, som ligger 20 mil bort, dog en 14-årig flicka nyligen. Hon hade druckit alkohol och ätit tramadol. Vi måste göra allt i vår makt för att förhindra att fler dör på det sättet, säger han.

Alf Lax.

Ge ny energi

Alf Lax hoppas att samtalet med andra aktörer ska ge ringar på vattnet och ny energi in i arbetet med att stödja och hjälpa människor i utsatthet.

– Som kyrkor vill vi på ett ännu mer konkret sätt vara en aktör att räkna med i detta sammanhang. Vi vill vara en självklar del av samhällskroppen som sträcker ut en hjälpande hand till dessa människor. Vi vill vara en samhällsbärare, säger han.

Han anser att kyrkorna har en viktig funktion att fylla i arbetet med att erbjuda hjälp, eftersom det är ett av kyrkans huvuduppdrag att hjälpa sin nästa.

– Kyrkorna kan bidra med en öppen famn och en varm gemenskap där alla människor oavsett livssituation får plats, konstaterar Alf Lax som ser fram mot att träffa representanterna från kommunen, polisen, skolan och vården.

– Bara att vi tar oss tid att mötas, sitta ned och lyssna och dela med oss av våra olika erfarenheter, är jätteviktigt.

Fotnot: Tramadol är ett narkotikaklassat läkemedel som vid överdos kan slå ut andningen.

En man med keps.
Fler artiklar för dig