Nyheter

Ulla Marie Gunner slutar i Immanuelskyrkan i Stockholm

“Stundtals har det varit slitigt när olika teologiska synsätt blivit tydliga”, säger Ulla Marie Gunner.

Efter tio år som pastor och föreståndare i Immanuelskyrkan i Stockholm slutar Ulla Marie Gunner snart sin tjänst.
– Jag är färdig med det jag skulle göra och känner att det är rätt tid att lämna över stafettpinnen, säger hon.

Hösten 2012 tog Ulla Marie Gunner över som pastor och föreståndare i Immanuelskyrkan i Stockholm. Många trodde nog att hon skulle stanna till pensionen, men så blir det inte.

Den 30 april slutar hon sin tjänst i församlingen, och vid en gudstjänst den 12 mars avtackas hon.

De senaste åren har det stormat i Immanuelskyrkan. En tvist har uppkommit i församlingen, som bland annat handlar om olika uppfattningar i hbtq-frågan, vilket Dagen rapporterat om.

Men Ulla Marie Gunner säger att detta inte är orsaken till att hon väljer att kliva av:

– Nej, det är absolut inte därför jag slutar. Jag hade inte tänkt stanna till pensionen. Jag är 62 år och vill gärna hinna med att jobba med något annat innan mitt arbetsliv är över, förklarar hon för Dagen.

Hur har konflikterna i församlingen påverkat dig?

– Stundtals har det varit slitigt när olika teologiska synsätt blivit tydliga. Att det blir på det sättet är inte konstigt i en församling med flera språkgrupper och med olikheter i kultur och mellan generationer, menar hon.

Hon lyfter fram alla de positiva sidorna med att leda den största församlingen inom Equmeniakyrkan i Sverige, som har knappt 1 400 medlemmar:

– Det jag framför allt tar med mig från dessa år är glädjen över att få jobba tillsammans med fantastiska medarbetare och med en församling som vill framåt. Det har varit otroligt spännande och utvecklande.

Sjuk i covid-19

Det senaste dryga året har dock varit kämpigt på ett annat plan för Ulla Marie Gunner. Under pandemin blev hon långvarigt sjuk i covic-19.

– Jag var inte så dålig att jag behövde sjukhusvård. Men tröttheten gick liksom inte ur kroppen. Dessutom fick jag ont i en höft och tvingades till operation, berättar Ulla Marie Gunner.

I höstas var hon mestadels helt sjukskriven och trappar nu upp arbetstiden mot heltid. Att hon skulle sluta sin tjänst har varit klart länge.

– Redan i oktober 2021 meddelade jag att jag skulle sluta min tjänst i församlingen. Jag ville ge församlingen tid att i lugn och ro hitta den person som skulle ta över.

Finns som stöd

Sedan februari 2022 är hon inte församlingens föreståndare, utan en i pastorsteamet. Claes-Göran Ydrefors hoppade in som tillförordnad föreståndare under 2022.

Ny pastor och föreståndare blir Carin Dernulf, som är generalsekreterare för ungdomsorganisationen Equmenia. Hon börjar den 11 april.

– Vi kommer att arbeta parallellt under några veckor. Jag finns som ett stöd om hon undrar något, säger Ulla Marie Gunner.

Ledig i sommar

När det gäller vad hon ska arbeta med härnäst är hon dock förtegen och vill inte säga något alls om detta i nuläget:

– Först vill jag ha en långledig sommar när jag känner mig frisk. Sedan återstår det att se vad jag ska göra. Jag har saker på gång som jag inte vill berätta om just nu.

På frågan om hon blir kvar som församlingsmedlem i Immanuelskyrkan blir svaret:

– Tills vidare, absolut. Sedan får vi se vad som händer.

Kommer du att bo kvar i Stockholm?

– Ja, det kommer jag att göra. Tre av våra fyra barn bor i Stockholm, så vi vill gärna bo kvar.

Fler artiklar för dig