Är det värt att sitta i fängelse för att ge tio hönor frihet? Absolut, svarar författaren och aktivisten Pelle Strindlund som tidigare avtjänat en månad bakom galler. Nu tilldelas han Vegopriset av den kristna organisationen Vildåsnan.
Han skrattar lite då hans tidigare aktivism kommer på tal. För Pelle Strindlund berättar att det där med att frige höns tillhör det förflutna.
– Att skriva böcker har varit min aktivism de senaste åren, förklarar han.
Men när han nu får ta emot ”Vegopriset” så är frigivning av djur en del av motiveringen och Pelle Strindlund berättar därför hur det gick till. Det handlade inte om att släppa ut djur i det fria där de snart skulle dö utan aktivisterna hade på förhand kontaktat familjer ute på landet och kollat hur många hönor de kunde ta emot.
– Då kändes det naturligt att vilja hjälpa tio hönor som sitter i trånga stålburar med ett utrymme som motsvarar ett A4-ark där de inte ens kan sträcka på vingarna. Det är ett förfärligt liv, i stället fick de leva ett gott liv på en gård där de kunde gå och sprätta och känna solen mot sin fjäderdräkt.
Enbart några få höns fritogs medan tusentals alltså fick vara kvar i sina burar.
En droppe i havet, var det värt det?
– Definitivt. För de här hönorna var det en otrolig livsförändring. Tänk att sitta inspärrad i en djurfabrik till att tas från denna misär till en gård på landet.
Pelle Strindlund berättar att han tillhör den grupp av aktivister som alltid är öppna med vad de gör.
– Så vi lämnade kvar en gåva till hönsägaren, det kunde vara en blomma samt ett brev där vi förklarade varför vi gjorde detta.
Som aktivist har han också fått betala ett visst pris för det här.
– Jag har fått böter och blev en gång dömd till en månads fängelse, berättar han.
Vad är visionen bakom det här, att alla djur borde släppas fria?
– Nej, för det går inte. Vi kan inte ha 2,5 miljoner grisar fria på åkrar och fält. Utan visionen är att vi en dag ska sluta exploatera djur och i stället livnära oss på växtbaserad föda.
Vad ska vi göra med grisarna då?
– Att i takt med att fler och fler slutar äta griskött så kommer färre grisar att födas upp. Det som kommer att hända då är att vi har ett antal grisar på reservatliknande gårdar. Där får de leva för sin egen skull och inte dö i förtid.
Och det skulle vara liknande även för andra djur?
– Ja, förutom kycklingar, för de har blivit så hårt avlade. Deras kroppar är så abnorma att de dör inom kort om man inte slaktar dem. Det går inte att ge dem ett normalt liv men hönor, kor och grisar kan klara sig.
Pelle Strindlund har dock slutat med fritagning av djur och säger att han i dag gör mer nytta genom att skriva, där han utifrån sin kristna tro argumenterar för att vi ska sluta äta kött.
[ Högt pris för svenska fredsaktivister ]
Att äta djur går väl inte på något sätt emot kristen tro?
– Kan man vara en god kristen och ändå äta djur? Ja, givetvis. De flesta kristna jag träffat och inspirerats av har ätit djur. Frågan är snarare, när vi nu har en situation där man kan leva gott på växtbaserad föda, varför ska vi fortsätta att plåga och döda levande varelser? Det har aldrig varit så enkelt i historien att avstå från kött som nu.
Som författare skriver han också om den kristna traditionen och att den innehåller ett stort engagemang för djuren, ofta okända berättelser.
– I de medeltida helgonlegenderna är det ett återkommande tema att man räddar djur undan jägare, säger Pelle Strindlund.
Han lyfter också fram skapelseberättelsen i Bibeln där Adam och Eva levde i harmoni med naturen och även åt veganskt.
– Så det bibliska idealet är att människan äter växter, visionen är att detta paradis ska återuppstå. Kristna som äter kött kanske borde se över sina argument, eller ännu hellre sina matvanor. Det finns en hel frysdisk med linsbiffar om man vill.
Hur känns det att få Vegopriset?
– Jätteroligt, jag känner mig sedd och hedrad.
[ Debatt: Återupptäck befrielseteologin i Sverige ]
---
Fakta: Vegopriset
- Vegopriset delas ut av föreningen Vildåsnan, som på kristen grund verkar för en vegetarisk livsstil.
- Föreningen har omkring 100 medlemmar och är ekumenisk.
---