Nyheter

Muslimen Tinubu vann presidentvalet i Nigeria

Kristna hade hoppats en annan kandidat - oppositionspartier kräver att valet görs om

Muslimen Bola Tinubu har utsetts till vinnare i Nigerias presidentval av landets valkommission. Den kristne kandidaten Peter Obi, som kom på tredje plats, fick de ungas röster.
De två största oppositionspartierna ifrågasätter rösträkningen och kräver att valet görs om.

I Nigeria brukar det ena av de två största partierna nominera en kristen presidentkandidat medan det andra partiet nominerar en muslimsk kandidat. Men i årets val ställde APC och PDP upp med var sin muslimsk kandidat.

Den 70-årige Bola Tinubu, som tillhör regeringspartiet APC (All Progressive Congress), fick 37 procent av rösterna i valet medan oppositionskandidaten Atiku Akubar från PDP (People´s Democratic Party) stöddes av 29 procent.

Valresultatet har presenterats av landets valkommission, men de två oppositionspartierna PDP och Labour menar att rösträkningen har manipulerats och kräver att valet ska göras om, skriver TT.

Nigeria är Afrikas största ekonomi och en av kontinentens största oljeproducenter. Men korruptionen är utbredd och 95 procent av nigerianerna lever i fattigdom och många riskerar att drabbas av osäker livsmedelsförsörjning.

Nigerias kristna befolkning, som utgör 46 procent av landets befolkning eller 100,4 miljoner, hade hoppats på en kristen president för att få ordning på problemen. Men så ser det alltså inte ut att bli.

Deras hopp stod till katoliken Peter Obi. Denne kandiderade för Labour Party (L) och hamnade på tredje plats i presidentvalet med 25 procent av rösterna, rapporterar BBC.

Peter Obi är populär bland ungdomar, en väljargrupp som väntas bli en allt större maktfaktor eftersom cirka 64 miljoner av landets totalt 210 miljoner invånare är mellan 18 och 35 år.

– Han gick bra i storstadsregionerna bland unga, utbildade och uppkopplade. Det speglar en trend i flera afrikanska länder där unga vänder sig bort från gamla maktstrukturer, säger Sveriges televisions Afrikakorrespondent Johan Ripås enligt SVT.

Kristna är förföljda

Farhågor finns att den förföljelse som sedan många år pågår mot landets kristna, och som Dagen rapporterat om, inte kommer att minska utan snarare förvärras.

Nigeria ligger för närvarande på sjätte plats på den kristna människorättsorganisationen Open Doors årliga lista över de länder i världen där kristna förföljs allra mest. Vid den förra mätningen låg landet på sjunde plats, vilket innebär att läget har förvärrats.

Valdeltagandet sjönk till 27 procent i detta val jämfört med 35 procent vid valet 2019.

Enligt nyhetsbyrån AFP har oppositionspartierna tre veckor på sig att överklaga valresultatet. Men valet kan ogiltigförklaras endast om det är bevisat att det nationella valorganet inte följt lagen och agerat på ett sätt som kunde ändrat resultatet.

Nigerias högsta domstol har aldrig upphävt ett presidentval, även om domstolsutmaningar är vanliga.



Fler artiklar för dig