Nyheter

”Jag har känt mig sviken av kristna - man borde gjort större motstånd”

Filip Sjöström, en av Frihetsrörelsens frontfigurer, är kristen och porträtteras nu i omtalad film

Året var 2022 och minst 8 000 personer samlades på Sergels torg för att protestera mot pandemirestriktionerna. I SVT-dokumentären ”Rörelsen”, som väckt mycket uppmärksamhet, porträtteras den brokiga rörelsen bakom protesterna. En av de två frontfigurerna, Filip Sjöström, är kristen.
– Jag har känt mig sviken av kristna församlingar. Man borde gjort större motstånd, säger han till Dagen.

Debattens vågor svallade under pandemiåren gällande restriktioner, vaccin och vaccinpass. Tonläget var högt. Nu har det gått ett år, och åsikterna är kanske de samma, men tonläget lite lugnare. I dokumentärserien ”Rörelsen” porträtterar filmaren Kalle Ström några av de människor som stod bakom protesterna och de åtminstone till en början illegala samlingarna. Vi får möta rörelsens folk och följa hur de bygger upp motståndet genom nyandligt inspirerade workshops, och se hur de skapar en egen säkerhetsrörelse och försöker gå in i politiken. I centrum står Filip Sjöström, som till en början var rörelsens talesperson utåt, och kompanjonen Max Winter Frånlund.

Etnologen Kalle Ström besöker Frihetsrörelsens ledare Filip Sjöström och Max Winter.

Nöjd med filmen

Dokumentären har hyllats för sättet den närmar sig en rörelse som ligger ganska långt från mittfåran och som består av en disparat samling människor. Här finns människor från hälsobranschen, högernationalister, vänsterextrema, människor från nyandligheten. Och så finns Filip Sjöström, som mötte Max Winter Frånlund därför att de båda arbetade just inom hälsobranschen. Men Filip är, till skillnad från Max, kristen – något som dock inte framkommer i SVT-dokumentären.

– Jag hade inte förväntat mig att det skulle komma fram och blev inte missnöjd över det, säger Filip Sjöström till Dagen.

Han säger att han själv är nöjd med hur filmen blev och även med diskussionerna i medier om den.

– Det är första gången något kommer ut i mainstreammedia med en nyfiken approach till mitt arbete. Jag har bjudit in Kalle Ström i mitt liv och jag är glad att ha fått ta plats i filmen.

Han säger att han dock beklagar att det inte framkommer så tydligt i filmen att det är djupgående samhällsfrågor det handlar om.

– En massa saker blandades ihop, och i gemene mans ögon kanske det kan framstå som flummigt.

Etnologen Kalle Ström besöker Frihetsrörelsens ledare Filip Sjöström och Max Winter.

Vill hitta församling

Filip Sjöström har tidigare berättat att han är döptes i Filadelfiakyrkan i Stockholm 2017. Då sa han att han upplevde sig ”vägledd av Gud” i arbetet med protesterna. Men under pandemin blev han också besviken på kyrkorna.

– Jag förstår att man måste få saker att fungera. Men man borde gjort större motstånd. Jag har sett att det har funnits rädsla. Om man verkligen tror på Jesus och den läkande kraften i tron hade man vågat göra motstånd.

Har det fått dig att vilja ta avstånd från tron?

– Nej. Min tro har varit stark hela tiden, men min relation till församlingen har inte varit lika stark. Men jag har släppt det och vill nu gå djupare in i församlingarna och möta människor som är oliktänkande.

I dag bor Filip Sjöström i Jämtland så kontakten med kyrkan är inte heller densamma som tidigare. Men han säger nu att han kommer att vilja hitta en församling där han bor.

Etnologen Kalle Ström besöker Frihetsrörelsens ledare Filip Sjöström och Max Winter.

Hur ser du i dag på vaccinmotståndet och protesterna?

– Just det här med vaccinmotstånd – det är inte så jag ser på vårt arbete. Vi är inte kategoriskt emot vaccin. Det vi verkligen var emot var restriktioner och begränsningar av människors friheter. Vi ansåg att detta var skadligt ur ett socioekonomiskt perspektiv. Det var grundat i rädsla och kortsiktiga lösningar. Men när det gäller vaccin måste alla göra sin egen analys. Viktigt är dock att man kan göra medvetna val, att man lägger alla kort på bordet och är neutral i stället för att skrämma upp människor.

Filip Sjöström säger att det grundläggande i rörelsen är kampen mot kontrollsamhället. Man är emot EU och WHO och tar avstånd från all överstatlighet. Det var motståndet mot framför allt vaccinpassen som förenade människor på Sergels torg år 2022.

”Rörelse mot frihet”

Frihetsrörelsen som den såg ut då finns inte kvar i samma form. Men arbetet fortsätter, säger Filip Sjöström – rörelsen består i dag av ”alla människor som deltar i rörelsen mot frihet”. Men vad är det då för frihet man talar om, vilket samhälle är det man önskar?

– Många av de som är med har en världssyn och en grundsyn på att samhället i dag styrs av få människor i toppen. Här finns kommersiella intressen, stora multinationella företag, läkemedelsbolagen, mediebolagen. De är psykopater och har en önskan att kontrollera mänskligheten. Som kristen vill jag hänvisa till att Jesus ska komma tillbaka. Ljuset som bringar ordning.

Han säger att det också finns hemliga sällskap och rika familjer som ”byggt enorma tillgångar” som påverkar allting.

Det låter ju som en konspirationsteori?

– Ja. Men för mig är det tydligt. Det är klart att man kan kalla det en konspirationsteori om man vill. Mina tusentals timmar av analys har gjort att jag kommit fram till att det måste vara så här.

Filip Sjöström arbetar i dag som föreläsare inom sina nätverk. Han säger att fokus i hans föreläsningar är att tala om utmaningarna i dagens samhälle och hur vi kan leva mer i samklang med naturen. Kontakten med Max Winter Frånlund är om inte bruten, så inte särskilt tät, berättar han. Framtiden får utvisa om det kommer att arrangeras fler aktioner på temat frihet, säger han.

– Behovet får styra. Det är viktigt att göra motstånd och stoppa saker som kan vara skadliga. Den dörren är inte stängd för mig, och om jag känner mig kallad att samla människor kommer jag att göra det igen.

Till sist: Är det något du skulle vilja tillägga i debatten runt filmen?

– Det som har blivit min hjärtefråga efter att dokumentären släpptes är varför vi inte bara kan vara nyfikna på varandra och öppna inför varandras åsikter innan vi dömer och attackerar varandra? Här har filmen fyllt ett syfte. Men här har också jag varit medskyldig. Den kristna förlåtelsen är viktig, och att försöka komma varandra närmare är vägen enligt mig.

---

Fakta: Kritiserar överstatlighet

  • 2021 bildade Filip Sjöström och Max Winter Frånlund den gemensamma organisationen Frihetsrörelsen.
  • Rörelsen arrangerade flera protestaktioner, den sista och största i januari 2022.
  • Tidningen Expo beskriver rörelsen som en konspirationsteoretisk organisation.

---

Fler artiklar för dig